Трилър, от който ще ви побият тръпки. Това е "Алекс"

29.12.2014, 17:30

Историята на една красива жена, живяла грозен живот

   
 
Трилър, от който ще ви побият тръпки. Това е "Алекс"

Алекс не е обикновено момиче и го знае. Уви, съдбата ѝ е подготвила изпитание, което ще я превърне в тотален и безкомпромисен хищник, жестоко същество, помитащо всичко, до което се докосне. Френският писател Пиер Льометр, който е автор на криминалния трилър роман "Алекс", представя на читателите една особено заплетена история, която ще затрудни не само комисар Камий Верховен - другият главен герой, но абсолютно всеки, замесен в случая.

Но какъв всъщност е случаят? Алекс е отвлечена и подложена на зверско изтезание - похитителят ѝ я съблича чисто гола, вкарва я в дървен сандък, в който тя може само да лежи, оставя я на студа без храна, защото просто "ще гледам как умираш, ку*во мръсна". И това е. Няма емоция, няма друга физическа намеса, само това отвратително психологическо изтезание. Да не забравим... появяват се и плъхове. А когато тези животни са гладни, обичат да похапват човешко месо... Животът на Алекс е поставен на косъм, а на хората, които трябва да я открият, не им е никак лесно. Въпросът е кой ще намери изход пръв...

Комисар Камий Верховен е мъж с много комплекси. Висок 145 см., той цял живот гледа света изотдолу и се мъчи да си изгради авторитет, който е нужен за професията му, но е и абсолютно необходим за чисто човешкото му самочувствие. Е, в живота му се случват неща, които го смазват, като най-тежкото е изчезването на бременната му жена, което и до ден днешен преследва дните и сънищата му. Със случая на Алекс Камий може да направи своето голямо завръщане и да докаже, че може да превъзмогне личната си трагедия и да продължи да върши онова, за което е призван. Може, също така, тотално да се съсипе. Всичко зависи от него.

1455341

"Алекс" на Пиер Льометр е класически трилър, чийто разказ върви подобно на динамичния монтаж в киното. Вероятно точно поради тази причина авторът нескромно твърди, че пише книги, "които би филмирал Хичкок". Е, шанс за подобно признание Льометр няма да има, но не само защото великият режисьор отдавна си отиде от този свят, но и поради факта, че "Алекс" страда от някои малки недостатъци. Един от тях е тромавата развръзка, която леко "нагарча" във втората третина на книгата и твърде остро контрастира на пъргавото развитие на сюжета в началото на романа.

Така или иначе обаче, "Алекс" би паснал на всеки любител на жанра, защото историята му е заплетена, а персонажите в нея - жестоки. Нечовешки жестоки.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ