Том Круз се завръща в "Мисията невъзможна 4"  14 Виж всички снимки

12.12.2011, 11:05

   
 

Като ви кажа "Мисията невъзможна" за какво се сещате? Том Круз и онази незабравима музикална тема, нали? Точно така! Тази поредица е доказателството, че когато човек истински харесва да прави нещо определено, той го прави както трябва. "Мисията невъзможна: Режим фантом" е идеалното доказателство за това.

Четвъртият филм от поредицата е зареден с адреналин още от началните си надписи, та чак до самия си край. Хубавото му е, че за разлика от много посредствени екшън филмчета, тук няма безразборно взривяване на разни неща – кеф за специалистите по пиро ефекти и пълна скука за обръгналото око на съвременния зрител. Разбира се, без взривове и престрелки не може да се мине, но в четвъртия филм те са сполучливо съчетани със сложни схеми, умни противници и голяма опасност при провал на мисията.

Във филма отново се вихри Том Круз, който макар и видимо остарял, е ентусиазиран, както като преди 15 години, когато излезе първият филм от поредицата. Сега, персонажът на Круз – Итън Хънт, идва със сериозен бекграунд, който обаче не е нужно да познавате, за да гледате филма. Сюжетът накратко: Хънт е измъкнат от затвора, защото трябва да изпълни изключителнo важна и спешна мисия, касаеща Русия, САЩ и ядрено оръжие. Сами се сещате как се изопват физиономиите, когато представители на тези две страни говорят за ядрена бомба. Противникът на Хънт този път е шведският екстремист Кърт Хендрикс (Майкъл Никвист), обявен за тотално луд, който иска да се добере до бомбата и да я използва по предназначение.

Екипът на Хънт се състои от Бенджи (Саймън Пег), агент Картър (Пола Патън) и не толкова случайно попадналия министерски анализатор Бранд (Джеръми Ренър). Четиримата създават сложен план, чието изпълнение е абсолютно наложително, за да бъде избегнато най-лошото. Планът, разбира се, включва задължителните за поредицата маски, зад които дори зрителите не знаят кой се крие, сложни каскади с дистанционен контрол и перфектен женски сексапил, без който мисията би се провалила.

Най-голямото качество, което "Мисията невъзможна: Режим фантом" притежава е, че тактиката, по която се случват действията на агентите, се разкрива пред зрителите на момента. Неизвестното, което поддържа съспенса, не е какво ще се случи, а дали ще се случи. И то навреме. Впрочем този похват се използва повсеместно, но в "мисията" е на осезаемо високо ниво.

Новият филм от поредицата е динамичен, пълен с интересни каскади и не доскучава (дори и в единичните моменти на лирическо отклонение). Просто е на едно високо екшън ниво. Да, Круз е на прага на 50-годишния си юбилей и това просто няма как да бъде скрито. Струва ми се обаче, че тук никой не се и опитва да го скрие. Името на Круз не присъства нито в полето за режисьор, нито в това за сценарист, а на най-важното – продуцент. Когато гледате филма, ще се съгласите с мен, че ясно си личи кой е бил шефът на снимачната площадка. Онзи дребничък актьор на средна възраст, който сам е направил спиращите дъха каскади по Бурдж Халифа в Дубай и всъщност в целия филм. Ако сте били разочаровани от последните заглавия с участието на Круз, този филм определено ще ви върне доброто впечатление.

"Мисията невъзможна: Режим фантом" излиза в България предпремиерно на 15 декември, а на 16-ти е премиерата му.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ