Този лесен тест ще ви покаже дали страдате от хронична липса на сън

27.10.2016, 18:00

Чувствате ли се постоянно уморени? Може би причината е, че не спите достатъчно

   
 
Този лесен тест ще ви покаже дали страдате от хронична липса на сън

Безсънните нощи са кофти нещо. Понякога причината е парти, което младият ни, търсещ алкохолни приключения, дух не може да пропусне, а понякога просто се въртим в леглото, не можем да намерим удобно положение, най-малкият шум ни разсейва и мозъкът отказва да заспи. Независимо на какво се дължи, следващият ден е всичко друго, но не и комфортен, а единственото спасение е голямо количество кафе. 

Но редовното недоспиване може да бъде доста вредно за емоционалното състояние и цялостната способност за справяне със стреса, а Mirror съобщава, че то води дори до повишаване на риска от здравословни проблеми като диабет.

Сега ще ви представим един лесен тест, който можете да направите у дома, ако имате съмнения, че страдате от хронична липса на сън. Той се препоръчва от д-р Майкъл Мозли и Натаниел Клайтмън от Университета на Чикаго и се провежда през деня. Състои се в следното:

Необходими са ви метална табла и лъжица. Дръпнете завесите на стаята си, за да я затъмните и легнете, като поставите едната си ръка до ръба на леглото и в нея дръжте лъжицата, а таблата поставете на земята. Целта е да засечете колко време ви трябва, за да заспите - когато това стане, шумът от падналата лъжица ще ви събуди. 

Ако заспите до 5 мин., след като сте затворили очи, значи сте сериозно лишени от сън. Ако заспите до 10 мин., значи имате проблем със съня, а всичко над 15 мин. показва, че нямате никакви проблеми. 

Както се казва, превенцията е по-важна от лечението, така че този тест най-малкото ще ви покаже дали трябва да промените режима си на спане. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ