Странни болести с болни синдроми

04.08.2014, 19:33

От епикризата ще получите криза!

   
 
Странни болести с болни синдроми

Болести морят добитъка и людете още от зората на Сътворението. Едни от тях се лекуват успешно, а други не. Съществуват обаче и такива болести, които са лечими, но са толкова странни в симптоматиката си, че дори най-добрите светила в медицината се оплитат като въжеиграчи в опитите си да ги картотекират...

1.Синдром на Стендал

Д-р Грациела Магерини е автор на този синдром, след като е изучавала над 100 туристи във Флоренция, прихванали тази болест в присъствието на велики произведения на изкуствтото. Симптомите включват сърцебиене, виене на свят и болки в стомаха. Потърпевшите от този синдром са най-често на възраст между 26 и 40 години, които рядко напускат дома си. Д-р Магерини смята, че синдромът е резултат от часовата разлика, пътуването, стреса и шока от преобладаващото чувство на миналото. Според нея потърпевшите са обладани от безпокойство за смъртта. Особено разтройваща се оказва статуята на Давид на Микеланджело, концентричните кръгове на купола Duomo и др.

2.Преплитане на червата от въртене на обръч

На 26 февруари 1992г. в Пекин е хоспитализиран Ксу Денгай, който е с преплетени черва, след като прекалил с въртенето на обръч. Това бил третият случай в рамките на няколко седмици. Стига се дотам, че от новинарските емисии съветвали хората да загреят добре преди да въртят обръчи, за да се избегне коварната болест.

3.Пристрастяване към моркови

През 1992г. британският вестник "Addiction" описва необичайни случаи на пристрастяване към моркови. Четирсетгодишен мъж заменил цигарите с иначе полезния зеленчук. Той изяждал по 5 връзки моркови на ден, а при липсата им ставал изключително раздразнителен.

4.Синдрома на извънземното

Това е истински странно неврологично заболяване, от което страдат хиляди хора. Болестта причинява увреждане на определени части на мозъка и нарушава синхрона между двете ръце. Това води до противоположни действия на двата крайника – единият е с добро поведение, а другият - с лошо. Например, ако едната ръка закопчава копчето на ризата, другата я откопчава. Ако едната вдига ципа на панталона, другата го сваля. Има случаи, при които ръката едва не удушава собственика си.

5.Епилепсията на Мери Хард

Случаят разказва за Даян Нийл на 49г. От Ню Ингланд. Тя получавала епилептични пристъпи, когато чуелагласа на водещата на телевизионно шоу Мери Харт. Нийл получавала стомашно неразположение, чувство за натиск в главата и объркване. Лабораторни тестове показали, че има анормални електрически разряди в мозъка на Нийл. На пресконференция след това Даян настоявала, че не е луда и че няма никакви лоши чувства към Мери Хард.

6.Синдром на чуждия акцент

Около 50 са регистрираните случаи на този синдром. Придобиват го най-вече хора, претърпели инсулт или мозъчни увреждания. Такъв е случаят на Тифани Робъртс от Флорида. Тя претърпяла инсулт, след което придобила английски акцент. Не само, че бил прецизен, а и в речта й се появили типични англицизми. Още по-озадачаващо било, че тя не била фен на английски програми, нито някога е посещавала Великобритания. Друг подобен случай е с норвежка жена, която била ударена по главата. След като се събудила, говорела с ясно изразен немски акцент.

7.Синдром на спластената коса

Такъв случай е регистриран през 1993г. Косата на 39-годишна жена паднала и на нейно място пораснала суха, груба, къдрава коса, която била толкова заплетена, че било невъзможно да се среше. Заплитането не можело да се обясни, тъй като липсвали възли или прегъвания.

Ако намерите сходни с някои от тези симптоми в себе си, както и ако се възбуждате от дървета и храсти, ви съветваме да се допитате до лекар.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ