Стивън Хокинг и неговите проницателни мисли

20.01.2015, 12:30

За животът и Вселената...

   
 
Стивън Хокинг и неговите проницателни мисли

Стивън Хокинг несъмнено е забележителна личност. Още като студент по физика е диагностициран с амиотрофична латерална склероза и оттогава до днес е напълно обездвижен. Физическият недъг не спира учения да твори и редом с научните си открития, той успява да напише и няколко общодостъпни книги, които запалват интереса към физиката у масовия читател. За да отдадем почит на един от най-неуморимите умове на съвремието, сме събрали малка част от неговите прозорливи мисли.

Не трябва да се удивляваме, че устройството на Вселената е пригодно за живот. Въпреки всичко, това не е доказателство, че тя е създадена за живот.

Астролозите са достатъчно умни, за да направят прогнозите си толкова неясни, че да бъдат отнасяни към всяка ситуация.

Ние не сме нищо повече от развити потомци на маймуните, живеещи на малка планета с нищо незабележима звезда. Но ние имаме шанс да разберм Вселената и това ни прави специални.

Смятам, че нашият разум е програма, а мозъкът ни - аналог на компютър. Теоретично е възможно да копираме съдържанието на мозъка върху компютър и по този начин да създадем форма на вечен живот. За съжаление към момента това не е по силите ни.

Бог не би могъл да създаде света за 7 дена, просто защото не би имал времето да го направи, тъй като до Големия взрив време не е съществувало.

Блуждаенето из интернет е толкова безсмислено занимание като прескачането от канал на канал по телевизора.

Струва ми се, че компютърните вируси могат да се разглеждат като форма на живот. Това говори много за природата на човека - единствентата форма на живот, която сме създали към момента, носи само разрушения. Създаваме живот по свой образ и подобие...

Някой беше казал, че учените и проститутките получават пари за нещата, които им доставят удоволствие.

Когато бях на 12, един мой приятел се хвана на бас за кутия бонбони с друг, че от мен нищо няма да излезе. Не знам разрешил ли се е този спор и в чия полза.

Перспективата да умра рано ме накара да проумея, че животът си струва да се живее.

Как е възникнала Вселената може да се определи чрез научните закони. Бих удовлетворил амбициите си, ако открия КАК е създадена, но аз пак няма да знам ЗАЩО е създадена.

Прогресът не се гради на замяната на една невярна теория с вярната, а на една невярна теория с друга невярна, но уточнена.

Всяка формула, включена в книга, намалява числото на купувачите ѝ с два пъти.

Ако пътешествията във времето са възможни, тогава къде са туристите от бъдещето?

Главният враг на знанието е не невежеството, а илюзията за знания.

Тъй като съществува сила като гравитацията, Вселената би могла да се създаде сама от нищото. Спонтанното създаване е силата, поради която съществува Вселената, поради която съществуваме ние. Няма никаква необходимост от Бог, който да запали "огъня" и да накара Вселената да заработи.

Има фундаментална разлика между религията, основана на догми, и науката, основана на наблюдения и логика. Науката ще победи, защото тя работи.

Човекът е единственото животно, което знае, че го чака смърт, и единственото, съмняващо се в нейната окончателност.

Нямам никакво понятие какво е моето IQ. Тези, които се интересуват от своето IQ, са неудачници.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ