Стани Беър Грилс

Няколко техники как да не се убиеш в планината

   
 
Стани Беър Грилс

Идва големият уикенд. Може да ти мине през акъла да отидеш на планина (там не е за подценяване), затова сме ти подготвили няколко съвета: Как да се покажеш като Дънди Крокодила пред компанията.

Съвет номер едно:

За да се предпазиш от резките температурни амплитуди в планината, задължително се облечи на слоеве (потник, тениска, анорак, яке...). Колкото повече слоеве облекло имаш, толкова по-топло ще ти бъде през нощите в планината и толкова по-малко ще се потиш през дните на преходи, защото ще можеш винаги да свалиш нещо.

Съвет номер две:

Преди да тръгнеш в планината, звънни и кажи на вашите къде отиваш, откъде ще минеш и кога възнамеряваш да се върнеш. Това ще е добре, ако се загубиш. Така ще знаят къде да те търсят, глупак.

Съвет номер три:

Ако ще ходиш при мечките в дивата гора, което е много лоша идея, маркирай дърветата по маршрута, така на връщане ще се ориентираш. Може да отчупваш по някое клонче на няколко стъпки. Можеш с ножа (носи си нож) да правиш леки белези по кората на дърветата. Това ще ти помогне да се върнеш точно по същия път, ако се наложи.

Съвет номер четири:

Винаги пътувай с фенер и допълнителни батерии. Дори и на Беър Грилс се случва да бъде подмамен от времето в планината и да се окаже, че няма да може да стигне до крайната цел преди да се стъмни. Ето защо наличието на фенер може да се окаже важно за оцеляването.

Съвет номер пет:

Не се притеснявай толкова за храната. За да оцелееш няколко дни в планината, ще са ти нужни не повече от няколко малинки или къпинки. Просто потърси горски плодове, червеи, плужеци и т.н, които ще ти дадат нужната енергия за оцеляване.

И без майтап:

1. Планината е опасно място!

2. Винаги ходи подготвен и екипиран!

3. Нито за миг не се отнасяй с неуважение към Балкана, защото ще ти го върне!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ