Снимка за спомен

   
 
Снимка за спомен

Съвсем скоро попаднах на тази снимка в Интернет. Това се случи на стената ми във Facebook, разбира се. Аз веднага забих едни палец под въпросното изображение и от тогава не мога да го изкарам от главата си.

Да, ако все още нечие съзнание упорито се опитва да отхвърли реалността, това е надгробна снимка на двама души, вероятно на семеен гроб. И да, мъжът надига бутилка вино, премижал от удоволствие. Преди да продължа, искам съвсем ясно да заявя, че по никакъв начин не искам да се подигравам с паметта на хората и да си правя каламбури с покойници. Лека им пръст и Царство им небесно на двамата починали.

Тази снимка обаче не може да се подмине просто така. Пък и според мен тя говори много повече за живота, отколкото за смъртта. Информация за нея нямам никаква, не съм и търсил. Предполагам, че е правена някъде в началото или през първата половина на миналия век. Тогава да се снимаш, да се "снемаш" както са го наричали, не е било ежедневно и безсмислено действие като сега. Бедните хора и хората от селата, а сигурен съм – случаят тук е точно такъв, са се снимали няколко пъти в живота си. Това е било истински празник, един вид свещенодействие, увековечаване на даден човек за идните поколения. И добре са я свършили тази работа двамата. Снимките са били, така да се каже, режисирани, за да запечатат хората в най-представителния им вид.

Мисля си всичките тези неща и гледам двамата покойници на снимката. Нямало ли е някой там да му каже на този човек да остави шишето поне за секунда, да се снима и да си допие после. Не е имало, разбира се, защото това е семейна снимка и е трябвало на нея да са той и нещата, които са му родили деца и му дават щастие (отляво надясно). Жената е там, защото трябва, а бутилката с вино, защото сърцето иска така. Мисля, че е крайно време да кажа това, около което увъртам от самото начало – този човек е обичал да пие, това е била най-голямата радост в живота му, този човек е представителна извадка за голяма част от българските мъже.

В народопсихологията ни изначално е заложен постулатът, че мъжът у нас най-много обича да пие, това е единственото нещо, което му носи радост и е негово мъжко право, а благоверната му е люта харпия, която не му дава да близне. Той тайно ходи и се налива, а тя разбира и страда от това. В този ред на мисли и жената от снимката е показателна – тя изглежда нещастна и как няма да е, след като мъжът ѝ я е загърбил на семейната снимка, за да надигне шише с вино. Тя вероятно до някъде е свикнала, защото сигурно цял живот ѝ се е налагало да дели съпруга си с шишето, а и е възпитана да си трае.

Снимката обаче е истинска победа за неназования мъж, той е надвил световния ред и се е снимал както душата му иска – без да поглежда жена си и със затворени очи с бутилка на устни. Сега знам, че сбърках в началото, когато си помислих, че на тази снимка не може да става и дума за любов и някаква обич, точно обратното – в нея е запечатана истинската любов на този мъжага към виното. Спирам дотук, защото тези неща са ясни – част от българските мъже пият като смоци, за тях това е гордост, жените им са нещастни, но търпят и накрая тримата с бутилката ги погребват в общ гроб. Така са живели, така им е отредено да прекарат и вечността.

Това, дето не ми дава мира обаче е нещо друго. Чия златна ръчица е сложила снимката там, кои е решил да ги изтипосва така? Човек, който много ги е мразил или някой, които ги е познавал най-добре и е сметнал, че друга снимка не може да ги представи по-истински. Дали е било някое от децата им? Вероятно да. Казвам си, че може пък това да единствената снимка на двамата (или тримата, ако ви харесва повече), може останалите да са изгубени и унищожени при пожар например и да им се е наложило да използват тази (дали има снимки, на които са само двамата – той и шишето).

Как се слага обаче такава снимка на паметна плоча, какъв е мотивът? Една от причините е глупост и ниска култура, толкова им е стигнал акъл, това е положението, втората е една евентуална мисъл, която е проблеснала в главата на опечалените, когато е станало време да решат: "Тате (или дядо) много обичаше да си пийва, ще му сложим тази снимка, да може да си кърка и там". Мисъл, която може да мине през главата само на един много тъмен балкански субект със завъртяна от виното глава, който вирее само по нашите географски ширини.

Може и да не съм прав, може нещата да стоят другояче, може конкретната снимка да е колаж, но това няма значение, защото съм сигурен, че подобни снимки има на поне един гроб във всяко българско гробище. Не зная дали е хубаво или лошо, смешно или тъжно, зная само, че искам хората, на които ще се наложи да ме погребват един ден, да имат малко здрав разум и да ме погребат без снимка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 21.12.2011 | 08:24
3 Този очерк предизвика в мен много противоречиви чувства. Имаш остър и хаплив език и затова четивото е толкова завладяващо. Прочетох го на един дъх. Снимката е потресаваща и лична! И да си призная , някак близка до съзнанието ни. Ако се разровиш в семейните албуми на бабите ни , по всяка вероятност ще откриеш сходство. Но кои сме ние да съдим !Всеки има право да живее живота си така, както му диктува съзнанието , личната култура и светоусещането. Едни са жертви , а други не ... Въпрос на избор.
от Не е посочен | 21.12.2011 | 01:31
2 Много хора нямат проблем снимката им да е с бутилка, ако това наистина е било голяма част от живота им - цял живот спазваме благоприличие, като си отидем за кого го пазим? Кога живеем истински - като се крием от жената и пием в мазето, и всички знаят, или когато излезем навън с шишето (без да пречим или притесняваме околните), ако така или иначе това сме си наумили и това ни радва. Не забравяйте да живеете и не се оставяйте на хорската преценка - щастието е нещо субективно, не пренебрегвайте своето, пък било то и пиене. Други обичат да крадат или бият, те не са по-светци от вас. Не е важно какво причиняваме на себе си, а на околните - това е, с което хората ни помнят. Ако си пияният веселяк от кръчмата, когото всички обичат, ще имаш много повече приятели на погребението си, отколкото сухара, който не близва, простира се според чергата си и цял живот живее според своята пресметливост и целомъдрие.
от Не е посочен | 20.12.2011 | 23:30
1 И без друго ми е криво днес,но коментара ме разплака - защо да не е тази снимка, след като цял живот за този човек, по-важно е пиенето - а за жената - семейството, сигурно през целия си живот жената е прикривала порока на мъжа си в името на децата....ееее, нямам думи..............
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ