Смазващ Summer Chaos Festival 2015!

18.06.2015, 12:10

Бруталният музикален сезон е открит

   
 
Смазващ Summer Chaos Festival 2015!

Смело мога да кажа, че Summer Chaos Festival 2015 е най-доброто възможно начало на лятото. И ако заглавието ви се струва пресилено, то мога само да потвърдя, че този фест беше един от най-силните, случвали се на територията на България като цяло. Да, на всички ни се струваше, че един ден за фестивал с музикалните претенции на този е твърде, твърде малко и недостатъчно. Е, положението е точно такова, особено след като си преживял такъв меломански кеф.

Организацията на концерта, макар и в началото всичко да закъсня, всъщност беше повече от перфектна и сработи. Българският съпорт в лицето на The Pomorians излезе с малко закъснение спрямо предварително обявения график. И след стегнат сет с парчета на Artery и други известни песни, изпълнени от Янко Бръснаря, българската банда се оттегли, за да чака заслужено изпълненията на четирите големи след тях.

Ако трябва да съм честна, мнението ми за стадион "Лазур" в Бургас никога не е било особено положително, да не говорим, че след финала за купата на България изобщо не исках да стъпвам отново там. Е, ако избягаме за момент от футболната тематика, ще трябва да призная, че стадионът е съвем ок за подобен тип музикални фестивали.

Първата група от чуждестранния съпорт – Biohazard, се "вряза" във вече увеличаващата се публика точно така, както всички фенове очакваха – рязко, грубо и помитащо. Превръщайки тълпата в едно общо пого, американците разнищиха ушите и главите на всеки, който бе на стадиона, независимо дали бе обърнат към сцената или към спасителната бира.

1522034

Точно преди сета на Amorphis пък количеството изпита бира беше достигнало нужното ниво, идеално за посрещане на втората банда. Финландците излязоха на огромната сцена, заредени с настроение и готови да ни смачкат. Уви, общото впечатление след изпълнението на метъл бандата бе, че очакванията за музикално цунами не се оправдаха и сетът на Amorphis стоеше някак блед и тих. Уви! Верните фенове на финландската група обаче останаха доволни, което е най-важното.

Лекото смрачаване, което неминуемо идва след определен час от деня, в комбинация с бирената идилия, която задължително се "излива" в еуфоричните меломански мозъци, и по време на Summer Chaos Festival 2015 се комбинираха идеално. Да не кажа перфектно. И точно такова настроение бе обзело фенската тълпа, когато Papa Roach се появиха пред публиката.

Ей, хора! Papa Roach отдавна не са онези тийн бунтари от САЩ, които всички помним отпреди много години. Американците са осезаемо пораснали, музикално са се дооформили и въпреки че изглеждат точно така, както ги помним (най-вече вокалистът Джейкъби Шадикс), всъщност са една зряла група, която мачка. Снощи на стадион "Лазур" калифорнийците излязоха максимално навити и демонстрираха перфектна сет подредба, която да се хареса както на старите им фенове, така и на тези, открили Papa Roach по-късно. Смазаха! Ако някога американците отново решат да минат през България или в някоя държава наоколо, изобщо не се чудете, а отивайте, защото си заслужават. И да се гледат, и да се слушат!

1522035

След смазващото изпълнение на Papa Roach оставаше само едно – Godsmack най-после да пеят в България. След фаулстарта през 2012 г., когато американската банда не дойде на Sofia Rocks поради здравословни проблеми на вокалиста, сега групата трябваше да се реваншира. И то така, че да го запомним. Godsmack са сериозни американски алтърнатив идиоти, които звучат убийствено на живо! Дори и да не сте фенове на песните им, ако ги чуете на живо, ще признаете, че качеството на изпълненията им е на адски високо ниво.

Хубавото на комерсиалния рок на Godsmack е, че успява да зарази иначе безспорно разнородната тълпа с едно и също "годсмакско" настроение, да ги вкара в звуковата вълна и да ги превърне в свои фенове завинаги. Перфектният звук на групата и великолепният Съли Ерна направиха от Summer Chaos Festival 2015 едно от най-качествените музикални събития, случили се у нас през последните няколко години.

Надявам се този, по мое мнение безспорно успешен фест, да не остане само с едно издание, а да се превърне в рок традиция, която да ни смазва ежегодно. Айде, дано!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ