След мишките, и хората...

08.10.2011, 11:41

   
 
След мишките, и хората...

Понякога можем да избираме, друг път – не. Между мишките, белите мишки и хората има една основна прилика – сходството на ДНК, колкото и малко да е то, измерено в проценти. Именно заради нея много научни експерименти се правят с мишки. Други експерименти обаче трябва да се провеждат върху хора – няма как.

Като тестването на нови медикаменти например. За него винаги се търсят доброволци. А в България има много такива. Не съм абсолютно сигурна за колко лекарства в момента се провеждат тестове и колко се плаща за тях, никога не съм участвала в подобно изследване. Но си спомням, че докато бяхме студенти – през "далечните" 2001-2005 години това беше много на мода. Няколко мои приятели доста често влизаха в ролята на бели мишки и се подлагаха на тестове. Какво спечелиха от това? Не много. Но за онези моменти и 20-30 лв., да не говорим за 200-300 си бяха добро заплащане. Особено ако не трябва да правиш нищо. Нищо освен да си вземаш хапчетата редовно.

Смея да предполагам, че повечето от хората, които са се подлагали на тестовете, са го правили не от приключенски дух или защото са искали да се самоубият (тук трябва да отбележа, че не съм попадала на данни в България някой да е починал или сериозно пострадал от подобни експерименти), а защото са имали нужда от пари. Е, може и да има един-двама ентусиасти, които да са го приели като призвание и жертва в името на науката.

Твърди се, че контролът е строг, че всичко е законово уредено и изрядно. Все пак трябва някой да ги тества тези медикаменти преди самите болни хора, за които са предназначени. Това което ме притеснява обаче е, че в някои случаи доброволците са държани в известно информационно затъмнение относно страничните ефекти на медикамента или заболяването, което се предполага, че трябва да лекува. Освен това въпросът не се дискутира, дори интернет мълчи по много от фактите, свързани с него.

Но тестове продължават да се провеждат и ще продължават, докато светлите умове на науката продължават да измислят нови и нови формули. И докато животните, в това число и белите мишки, нямат особен избор дали да участват в експеримента или не, то поне хората имат: да си изберат дали да бъдат мишки или да бъдат хора. На тези, които избират за седмица, месец или повече да бъдат мишки, искам само да кажа поне да искат повече пари за това. Защото според списание Economist фармацията се оказва най-печелившият отрасъл след петролния.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ