Скандално маймунско поведение

07.04.2016, 09:30

Дали и хората сме слепи последователи

   
 
Скандално маймунско поведение

Не твърдим, че всички хора са маймуни. Само някои. Но и да го твърдим, май няма много да сгрешим, като имаме предвид този експеримент, проведен от учени (които явно не са маймуни). Много е интересен.

Група учени поставили 5 маймуни в клетка, а в средата сложили стълба, на върха на която имало банани. Всеки път, когато някоя маймуна тръгвала да се катери по стълбата, учените заливали другите маймуни със студена вода. След известно време, когато някоя маймуна тръгвала да се качва по стълбата, другите маймуни се нахвърляли върху нея и я пребивали. След като минало още време никоя маймуна не се осмелявала да тръгне към стълбата с бананите.

1681649

Тогава учените (които са много умни) решили да сменят едната маймуна. Първото нещо, което новата маймуна направила, било да тръгне да се катери по стълбата с бананите. Веднага обаче другите маймуни я пребили. След като ял бой няколко пъти, новият маймун спрял да се опитва да стигне до бананите, макар че изобщо не знаел защо. Втора маймуна била сменена и се повторило същото. После трета, четвърта и петата били сменени. Нещата се развили по същия начин. Всеки нов член бил пребиван, щом тръгне да се катери по стълбата.

1681651

Накрая останала група от пет маймуни, които никога не са заливани със студена вода в опит да стигнат до бананите, но ако някоя от тях се запътила натам, била пребивана от групата.

1681648

Ако можехме да ги попитаме защо го правят, най-вероятно отговорът щеше да е "Не знам, но така стават нещата тук.".

Звучи ли ви познато?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ