Светеща костенурка?!

Единственото светещо влечуго на Земята

   
 
Светеща костенурка?!

Е, не може да е по-готско! От малки силно се впечатляваме от всякакви светещи неща - листчета, картончета, терор над светулки в буркани, но истинска флуоресцираща костенурка? Велико е! Преди време учените даже забъркаха нещо с фосфор и оцветиха едни котки, и те светнаха. Фактите са си факти! Хората обичат светещи неща!

Морската костенурка, светеща в яркозелено и червено, е намерена в Тихия океан близо до Соломоновите острови. Специалистите я определят като критично застрашената ястребоклюна морска костенурка и единственото светещо влечуго на Земята, пише National Geographic.

Биологът Дейвид Грубер от City University в Ню Йорк пристигнал на Соломоновите острови, за да заснеме биофлуоресцентни малки акули и коралови рифове. По време на нощно гмуркане Губер забелязва костенурка, която той описва като "извънземен космически кораб, целият покрит с неоновозелени и червени светлини".

"Не мисля, че някой някога е виждал такова нещо", коментира Алекзандър Гаус, ръководител на инициативата за опазване на костенурките в източната част на Тихия океан.

Този вид е отдавна известен на науката, но биолозите не знаеха, че може да свети. Костенурката притежава това свойство благодарение на различни химикали и процеси, които се случват в тялото ѝ - биофлуоресцентност.

 

 

Гаус и Грубер казват, че е много рано да се твърди със сигурност защо тези морски костенурки имат способността да флуоресцират - за привличане на плячка, защита срещу врагове или като средство за комуникация.

Изследването на ястребоклюните морски костенурки (Eretmochelys imbricata) е изключително трудно, защото са едни от най-редките видове на нашата планета. През последните няколко десетилетия популациите на този вид са намалели с 90%. 

Източник: https://news.nationalgeographic.com/

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ