Сблъсъкът на изкуството с въоръжените сили  6 Виж всички снимки

10.03.2012, 11:32

   
 

Зима. Кучи руски студ. Полковник Кинчин не понася това място и най-много се страхува от смъртта. Животът му е смърт. Докато не му докладват, че един от войниците му е извършил немислимо нарушение – през нощта се е превърнал в момиче.

Това е началото на премиерната постановка на Явор Гърдев в Народен театър "Иван Вазов". Полковник Кинчин трябва да реши какво да прави с бившия Николай и сегашна Наташа, Наталия, Серафима или както там се казва нежното същество. За нощ един здрав, преминал всички тестове и подготовки мъж, се е преобразил в жена с всичките ѝ първични и вторични полови белези. С типичните настроения, месечни неразположения, замечтаност и склонност да се грижи за всеки, до когото се докосне. Истинска жена. Сред море от дисциплинирани мъже.

Новото-старо попълнение на руската армия е актриса и писателка, а душата ѝ се задушава в строя. Той все се опитвал да си изпроси отпуска като се разболявал нарочно, но все бил обявяван за годен за военна служба. Затова се решил на последната крачка и станал жена.

Промяната на войника обаче не остава само у него. Всеки един мъж във военните редици усеща по свой начин тази нечувана новост. Именно на полковник Кинчин се пада честта да вкара обратно в правия път тази бунтуваща се девойка. Но не е много ясно кой кого и по какъв начин ще промени. Жената в руската армия носи театъра, танца, любовта. Тя е катализатор на ревност и други неподозирани чувства. Тя кара мъжете да плачат и да правят всичко, което поиска от тях. Успява да обезсили командите им и да ги докара до катарзис.

Михаил Билалов, който е в ролята на полковника, още в първите минути завзема сцената на Народния театър. Онези от вас, които го познават единствено от образа му в "Под прикритие", ще останат приятно изненадани от многопластовостта, с която разполага талантът на Билалов. В "Нощна пеперуда" той е груб военен, но едновременно с това съвсем уязвим мъж, мъж с минало, мъж с неподозирано бъдеще. Партньорка му е младата Весела Бабинова, която още учи актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", но това не ѝ пречи да бъде абсолютно блестяща в ролята си. В дебюта ѝ извън учебната сцена талантът ѝ просто помита всичко наоколо.

Освен Михаил Билалов и Весела Бабинова, в "Нощна пеперуда" играят още Йосиф Шамли, Христо Петков и Сава Драгунчев. Сценографията е дело на Даниела Олег Ляхова, музиката е от Калин Николов, а хореографията е направена от Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Този месец можете да гледате "Нощна пеперуда" на камерната сцена на Народен театър "Иван Вазов" на 20 и 21 март. Само така ще разберете какво произлиза от сблъсъка на изкуството с въоръжените сили.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 4
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 12.03.2012 | 16:08
4 Ще е доста интересно
от Не е посочен | 12.03.2012 | 16:06
3 и аз предполагам...остава да отидем и да видим :)
от Не е посочен | 12.03.2012 | 15:46
2 Предполагам , че ще е доста интересно да се види
от Не е посочен | 12.03.2012 | 15:15
1 интересен сблъсък изглежда тази пиеса!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ