С какви суеверия живеят в различните държави

08.09.2015, 18:18

Защото навсякъде хората се психират за глупости

   
 
С какви суеверия живеят в различните държави

Едно от любимите ни български суеверия е "Пази се да не те премете циганка, че няма да се ожениш". Ей, богу! Предполагаме, че има хора, които дебнат някоя метачка от ромски произход да започне да бачка, за да могат да минат пред нея и завинаги да се отърват от брачния хомот.

Ние на суеверия не вярваме, но целият свят си ги тачи и си ги спазва. Затова и решихме, че е време да обновим някои български такива с няколко чужди. За разнообразие малко:

1. Според египтяните бухалите са късметлийски животни.

2. В Русия да носиш празна кофа или да видиш човек, който носи празна кофа, е на лош късмет. Това суеверие тръгва от твърдението, че цар Александър I е бил убит от човек, носещ празна кофа.

3. В Индия се смята, че е лошо да си режеш ноктите във вторник, събота или вечер.

4. В Испания никой не се страхува от петък 13-и, а от вторник 13-и.

5. В Нигерия е на много лош късмет да целунеш бебе по устата, защото се смята, че така то ще порасне като човек, който обича да гуляе. Все едно пък това е лошо.

6. Южнокорейците гледат да не остават в една стая с вентилатор. Смята се, че ако заспиш с вентилатор в същото помещение, той може да те убие.

7. Според холандците да пееш по време на вечеря е изключително лошо, защото се смята, че по този начин пееш на самия Дявол.

8. Ако си във Финландия и убиеш паяк, местните вярват, че на следващия ден ще вали. Както знаете, у нас същата измишльотина е с мравките...

9. В Турция ако те видят вечер да дъвчеш дъвка, смятат, че дъвчеш човешка плът и те избягват.

10. А пък в Италия фаталният ден е петък 17-и. Ние сме чао!

11. В Бразилия се смята, че е на много лош късмет, ако си оставиш портмонето или чантата на земята. Вярва се, че така предизвикваш съдбата и ще страдаш от липса на пари.

12. В Сенегал никога не бива да разказваш какви са ти плановете за пътуване, защото в противен случай ще ти се провалят.

13. В Дания хората събират всички чинии, които са чупили през годината, а на Нова година ги изсипват в дома на приятел. Смята се, че така човек носи късмет на приятелите си.

14. Започнахме и завършваме с Египет - ако отваряте и затваряте ножици в тази страна, режете духовете, които живеят сред хората. А това си е бая лошо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ