С каква продължителност са били най-известните пандемии в света?

09.09.2020, 09:45

Дано короната да не продължи, колкото тях!

   
 
С каква продължителност са били най-известните пандемии в света?

Оплакваме се от короната, която действително донесе много човешки и икономически загуби, но не осъзнаваме, че в миналото хората са живеели в истинска приказка на ужасите. Историята познава ужаси пандемии, продължили по един или два века, за които ще ти разкажем днес.

Същевременно тайничко ще се надяваме короната да не достигне такива висоти и скоро да я преборим.

Юстинианова чума

Продължителност: 226 години (541-767)

Загуби: 15-50 милиона души

Това е първото голямо огнище на бубонната чума, разпространено в обширна територия от Китай до Египет. Такова широко разпространение на пандемията се обяснява с безкрайните военни кампании и стремежите на византийските владетели да обединят цялото Средиземноморие под властта на един човек. Учените отбелязват, че в продължение на два века е имало 18 вълни на болестта.

Третата пандемия от чума

Продължителност: 100 години (1850-1950)

Загуби: 15 милиона души

Чумата произхожда от Китай, откъдето се разпространява в Индия. Тъй като е британско владение, колонистите го донасят в Европа и други земи, подвластни на империята: Австралия и Южна Африка. Едва в средата на ХХ става възможно да се локализират огнищата на болестта.

Холера

2246228

Продължителност: 11 години (1836-1847)

Загуби: 2 милиона души

Холерата е една от първите пандемии, която засяга не само Европа (включително Русия), но и Съединените щати. Болестта е пренесена там от мигранти и търговци.

Черната смърт

Продължителност: 7 години (1347-1354)

Загуби: 55 милиона души

2246232

Това е най-известната пандемия от чума. Първото огнище настъпва в Северна Африка и с моряци е пренесено във Франция и Англия. Големите загуби могат да се обяснят с неефективно лечение: болестта се бори с помощта на билки и кръвопускане.

Испански грип

Продължителност: 2 години (1918-1920)

Загуби: 50 милиона души

Първите случаи са жители на американския щат Канзас. По това време тече Първата световна война и с военните сили вирусът достига до Европа. Това е пандемия, чието разпространение се бори с помощта на карантина, така че води не само до човешки, но и до икономически загуби.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ