С винкелО напред!

05.11.2011, 15:20

   
 
С винкелО напред!

Много често всички се шегуваме с Перник и неговите трудови хора, но днес този емблематичен български град има достоен повод за празнуване. Причината е, че 5 ноември е Ден на металурга.

С разпореждане 827 на Министерския съвет от 19 ноември 1963 година 5 ноември е обявен за Професионален празник на българските металурзи. Поводът е влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник през 1953 г. и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" през 1963 г.

Е, вярно е, че "Металургичният завод Ленин" отдавна се подвизава под името "Стомана" и още по-модерното "Стомана – индъстри". А по ирония на съдбата миналата година на тази дата бе направен втори опит да бъде продаден комбинат "Кремиковци". Последният вече е само история, така че спокойно можем да заключим, че Денят на металурга си е истински празник на Перник.

Не можем да си представим как точно ще празнуват перничани. Дали ще пият пернишки "Бейлис" (домашна ракия и боза) и ще бият жените си, дали с пернишки анаболни стероиди (винкел стрит на прах), дали ще си обуят гумените ботуши с марка "Адидас", дали ще препускат с гоУфа по Vinkelstrasee (магистрала Люлин) или ще си правят оригами от ламарина? Какъвто и начин да изберат, ние ги подкрепяме и поздравяваме.

Честит Ден на металурга, перничани, и "С винкелО напред!".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ