Руски художник подпали вратата на Федералната служба за сигурност (ФСБ)

Горящата порта на ада

   
 
Руски художник подпали вратата на Федералната служба за сигурност (ФСБ)

В нощта на 09.11.2015 г. руският художник Пьотр Павленски направи странен пърформанс като знак на протест. Това, което за него е изкуство обаче, за руските власти (а те не са известни с толерантността си, знаете) е вандализъм и поругаване на националната сигурност на страната.

Свидетели на зрелищния акт на изкуство са станали и двама журналисти, които са успели да заснемат "горящата порта на ада". Те, разбира се, били задържани от властите, но по-късно били освободени, след като доказали, че са журналисти.

На самото "местопрестъпление" е имало и други хора, но никой от тях не е извикал полиция, а просто мирно съзерцавали огъня, който им носел усещане за топлина и уют. Надяваме се да не им бъдат повдигнати обвинения за съучастничество. 

1594565

Павленски нашумя след като през 2013 година закова скротума си за калдъръма на Червения площад по време на протест. Това обаче далеч не е всичко. По-рано активистът заши устните си, протестирайки срещу ареста на групата "Pussy Riot", а след това отряза меката част на ухото си, изразявайки недоволството си срещу принудителното психиатрично лечение на дисиденти.

Срещу екстравагантния художник се води дело заради пърформанса от 2014 година в Санкт Петербург, при който активисти запалиха гуми и развяваха украинското знаме, подкрепяйки протестите от Майдана в Киев. Само за това той беше заплашен от 3 години затвор... сега можем да му стискаме палци.

1594566

Ето какво написа в блога си Павленски, преди да излезе и да подпали вратата на бившото КГБ:

"Изгарянето на врата "Лублянка" е ръкавицата, която хвърлям в муцуната на терористите от Федералната служба за сигурност. С цел да ни пазят от престъпните деяния, те репресират над 146 милиона души. ФСБ използва думата "тероризъм", за да всява ужас, терор и контрол. Подслушване на телефони, следене на социални мрежи, правителствен натиск върху всички медии. Руските съдилища елиминират всяка проява на свободна воля... и ние трябва да се борим за правото си на нормален живот."

В момента Павленски се намира в предварителния арест.

 

 

Източник: https://varlamov.ru/

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ