Родната полиция празнува

08.11.2011, 16:00

   
 
Родната полиция празнува

"Родната полиция ни пази". Това вече е класическа реплика от песента на Веселин Маринов. С времето тя претърпя леки козметични промени, които я накараха да звучи като "Родната полиция ни гази", "Родната полиция ни мрази", "Родната полиция е Щази" и др. Днес обаче родната полиция празнува. На празника св. Архангел Михаил органите на реда имат професионален празник, тъй като светецът се счита за техен патрон. Хората в униформи очакват с нетърпение 8 ноември още от 1924 г. насам, когато е първият път, в който датата официално се чества като празник на полицията.

Какво обаче означава полицай. Много млади хора ще ви кажат, че това е лош човек, рушветаджия, безполезен манекен с униформа, който упражнява неоправдано полицейско насилие над невинни граждани.

Други обаче ще отговорят, че полицаят не веднъж ги е спасявал, че е залавял престъпници, които са осквернявали домовете и колите им, че е спирал джебчии, че е откривал изчезналото им дете.

Вие можете ли да застанете от страната само на единия лагер? Сигурна съм, че всички вие, които редовно шофирате, сте се сблъсквали челно с полицая-катаджия, който може "да измисли нещо", само и само да ви опрости глобата за това, че сте карали с няколко километра над допустимото ограничение. Убедена съм, че и вие като мен сте виждали спрени коли с регистрации от други градове или държави, които са видели стоп-палката, защото логично са леко стресирани в непозната обстановка и това е предпоставка за много лесно спечелени пари.

Да, обаче вероятно сте виждали и онези полицаи, абсолютно безпомощни пред тълпата. Униформените, които изпълняват заповеди и ако никой не им каже "Обезвреждай! Бий!", трябва да стоят и да търпят. Може и да сте забравили за случая, в който двама полицаи бяха извикани в едно от българските села заради свада в ромско семейство. Единият полицай беше жестоко ранен, а другият бе по-леко пострадал. По-фрапиращото в случая бе, че вторият униформен, в целия хаос на свадата, бе разглобил собственоръчно оръжието си. Така в случай, че му бъде отнето, да не може да навреди на никого. Разбира се, този случай е частен, но все пак говори, че във всяко "общо" има едно изключение, което може да се дава за пример, въпреки че не оневинява никого.

Струва ми се, че единствено в Англия полицаите се радват на по-видно уважение от страна на цивилните граждани. На Острова униформените дори нямат право да носят оръжие. Но това беше преди бунтовете, разтресли страната само преди няколко месеца. Сега може и да настъпят някакви промени. Дори в детските комикси и филмчета полицаите са смотани, леко глупавички, вечно догонващи.

Функцията на полицията действително е да пази. Нейната поява би трябвало да предизвиква успокоение, а не наежване. Нали идеята на полицая е да опазва обществения ред, а не да предизвиква агресия, камо ли да я упражнява. Можем да си пожелаем постепенно всяко едно звено в МВР да бъде настроено така, че да работи за хората, а не обратното. Стискам палци думата "полицай" да се превърне в престижна, а не в обидна. Но за всичко това ще трябва време, желание, много, много работа и пак работа. И поне един празник годишно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ