Разпознайте лъжеца за 20 секунди

28.11.2011, 11:30

   
 
Разпознайте лъжеца за 20 секунди

Някой може да ти се усмихва и пак да е злодей... (думи на Хамлет в едноименното произведение от Уилям Шекспир)

Изглежда, че това е съвсем възможно и не e нужно да познавате някого от години, за да знаете, че не може да му се има доверие. Достатъчни са само 20 секунди, според ново проучване на Калифорнийския университет. Изследователите проучили 24 двойки, като попитали всеки от хората кога той или тя са се чувствали зле. По това време камери записвали реакцията на партньора на говорещия. А отделна група прегледала видеозаписите и участниците в нея успели да разпознаят фалшивото състрадание в партньорите за 20 секунди.

След като направили и ДНК тестове на участниците в проучването, се оказало, че при 60% от тези, на които най-малко може да се има доверие, липсвал генът, който отговаря за контролиране на състраданието и съчувствието.

От друга страна, при 90% от тези, които са оценени като хора, на които може да се има доверие, имали този ген. Но това все пак не означава, че ако не го носиш в себе си, си коравосърдечен, според автора на изследването.

Това проучване ни хвана окото, защото може да бъде полезно на всеки в ежедневната комуникация. Както ви е известно, никой не обича да го лъжат и да го правят на глупак. За да предотвратим подобни ситуации, в които хората може и да са (на пръв поглед) много любезни с нас, но в същото време са готови да ни забият нож в гърба, можем да се научим да разпознаваме бързо лъжците и лицемерите, и да ги избягваме по всеки възможен начин. Без значение дали общувате с бизнес-партньор, нов колега, жена, с която се срещате за пръв път или друг човек, има няколко знака, които могат да ви подскажат дали си заслужава да им имате доверие или не.

1. Непостоянно поведение

Ако някой се държи много сдържано, но изведнъж стане много възбуден и въодушевен и обратното – тази рязка промяна на настроението е знак, че не бива да му се предоверявате. Същото важи и за речта на човека - първо говори много бързо, но изведнъж започва много да се замисля и да накъсва фразата.

2. Неподвижен поглед

Когато хората размишляват, е нормално да нарушат контакта с очи със събеседника и да се огледат наоколо. Така че ако човекът, с когото говорите, стои и се взира във вас продължително без да отмества поглед, той или не ви слуша изобщо, или умишлено се опитва да спечели доверието ви. И двете са знак за неискреност.

3. С половин уста

Кашляне, прочистване на гърлото много често или други подобни жестове, изискващи прикриване на устата с ръка, може да се тълкуват като знак, че човекът се опитва да скрие нещо. Същото важи и за хората, които стоят изгърбени, със свити рамене.

4. Бърза усмивка

Една искрена усмивка може да промени изцяло човешкото лице. При истинската усмивка очите се оживяват, бузите и веждите се дърпат нагоре с краищата на устните. На такава усмивка ѝ трябват поне няколко секунди, за да изчезне. Фалшивата усмивка обаче се появява само за миг и изчезва също толкова бързо.

Източник: Men's Health

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ