Разликите между мозъците на тийнейджърите и възрастните

27.07.2014, 13:00

Вярвате или не – има ги

   
 
Разликите между мозъците на тийнейджърите и възрастните

Откакто свят светува, родителите се чудят защо техните деца тийнейджъри казват и правят нещата, които обикновено се казват и правят на тази възраст. В късното тийнейджърство процентът на криминални случаи и злополуки се увеличава. Наскоро екип от невролози откри, че тийнейджърите просто не могат да избегнат подобен тип поведение. Всичко е свързано с процеса на съзряване на мозъка. Човешкият мозък е изграден от две материи – бяла и сива. Сивата материя съхранява информацията, а бялата осигурява връзката между различните части на мозъка. Сивата материя съзравя когато сме на 11-12 години, но бялата съзрява напълно едва десетина години по-късно.

Това означава, че мозъците на тийнейджърите просто все още не са "свързани" напълно. В мозъците на възрастните има няколко нервни свръзки, които осигуряват взаимодействието и съвместната работа на различните части на мозъка, докато при младежите те все още не са изградени. Последният компонент, който се свързва с останалите, е предната част на мозъка, а именно тя контролира емоциите, импулсите и мотивацията.

В хода на това изследване се установява също, че тийнейджърите се пристрастяват към разни неща много по-лесно от възрастните и че тези пристрастявания могат да продължат да съществуват много години по-късно. Също така формирането на навици при младежта отнема много по-малко време, отколкото при възрастните.

Друга голяма разлика се състои в това как двете групи реагират на емоциите на другите. Когато тийнейджъри и възрастни биват помолени да огледат няколко снимки и да дефинират емоциите на хората, показани на тях, се оказва, че двете групи не само използват различни части ма мозъците си, за да обработят информацията, но и достигат до доста различаващи се заключения. Например лицеви изражения, които възрастните са припознали като страх, за тийнейджърите представляват агресия. Резултатите от това изследване дават да се разбере, че различията между поколенията не се дължат само на инат, но и на различен начин на разсъждаване.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ