Разкриха мистерията на Големия смог в Лондон, отговорен за смъртта на 12 хил. души

22.11.2016, 18:00

През 1952 г. се случва едно от най-тежките замърсявания на въздуха в историята

   
 
Разкриха мистерията на Големия смог в Лондон, отговорен за смъртта на 12 хил. души

На 5-ти декември 1952 г. над Лондон пада гъста мъгла и не изчезва през следващите 4 дни. Макар и мъглите да са често срещани явления в столицата на Великобритатия, тази е много по-различна от другите. Тя е била толкова гъста, че е парализирала движението в града, а операта е прекъснала представленията си, защото хората не са могли да различат какво става на сцената. А когато тя най-сетне се вдига, става още по-страшно - започват да умират хора. 

Големият смог, както е известно днес това събитие, става причина за смъртта на 12 хиляди души, а над 150 хиляди други постъпват в болница. Той става причина за цялостна промяна в отношението към опазването на чистия въздух и приемането на няколко закона, регулиращи това опазване. Така например от 1968 г. насам на всички британци в големите градове е забранено да се отопляват на дърва и въглища. 

1810136

Но конкретната причина за Големия смог става ясна едва през тази година. Международна група от изследователи е достигнала до истината по време на работата си върху съвременните проблеми със замърсяването на въздуха в Китай. Според учените Големият смог на практика е представлявал киселинен дъжд във формата на мъгла. Страшничко!

Оказва се, че когато водните частици в мъглата са влезли в комбинация със серен и азотен диоксид, които се получават при горенето на въглища, се е получила сярна киселина под формата на мъгла. Това обяснява гъстотата и жълтия цвят на Големия смог, а също така и убийствената му отровна сила. 

"Надяваме се, че с разрешаването на тази загадка ще успеем да помогнем на Китай да подобри качеството на въздуха си.", казва ръководителят на изследването Ренюй Жанг и твърди, че това може да помогне на много други развиващи се държави да намалят риска от замърсяване.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ