Разбиване на мистерията на ослепителните червени и сини светкавици в атмосферата  2 Виж всички снимки

10.04.2018, 19:00

Сякаш носени от елфи или изглеждащи като специални ефекти, те всъщност са електрически заряди

   
 

Във фолклора елфите прелитат, носейки свещници, за да се развеселят сред гъби и мъх. Според астронавтите и атмосферните учени тези светлини, всъщност, ,,живеят'' високо в небето под формата на хипнотизиращи метеорологични модели. С нов инструмент на Международната космическа станция изследователите се готвят да научат много повече за тях.

На Земята сме свикнали да виждаме мълния, стреляща се надолу, в посока към земята. В стратосферата, мезосферата и йоносферата - на около 31 до 62 мили над облачните бури - спори и други т. нар. преходни светлинни събития (TLEs) се спускат в обратната посока. Заслепяващите електрически заряди често придружават гръмотевични бури, но те не са доста светкавици. Сините джетове и червените искри като фойерверки се стрелват по-високо в тъмнината като висящи пипала под тях. Светлините са електромагнитни импулси, които мигат хоризонтално и изчезват в милисекунди. (Името им идва от техническото съкращение "Емисиите на светлина и много ниска честота на смущенията, дължащи се на източници на електромагнитни импулси").

Тъй като те се проявяват толкова бързо и толкова далеч от нас, тези външни атмосферни ,,същества'', подобни на елфи са необичайни наблюдения за Земята - не съвсем различни от техните фантастични колеги. Пилотите съобщават за подобни явления през целия 20-ти век, но едва през 1989 г. видеоклиповете - заснети случайно по време на ракетно изстрелване - възпроизведоха тези светлини. Това подтикна НАСА да разгледа по-отблизо и други записи, където откриват, че има подобни събития.

Все пак, тези грандиозни светлинни изблици са останали донякъде загадъчни. Някаква степен на мистерия остава точно в името им. Покойният геофизик Дейвис Сентман даде през 90-те години на миналия век своето предсказание, стигайки до извода, че те са неуловими и мимолетни, както и митичните горски обитатели.

Името е обвито в мистерия много въпроси се появили. "Не знаем колко често се появяват тези светкавични явления или при какви условия или какви са въздействията им върху нашата атмосфера", каза Андреас Могенсен, астронавт на Европейската космическа агенция, изпратен на мисия през 2015 г. за документиране на явленията. Пътуването на Могенсен включваше проект за възпроизвеждане на светкавици, кръстен Тор, на сприхавия скандинавски бог на гръмотевиците. Могенсен се завърна на Земята с примамливи кадри от явлението.

Сега учените се надяват на много повече информация. Миналата седмица SpaceX пусна партида доставки и оборудване на Международната космическа станция, включително монитор за атмосферно-пространствени взаимодействия (ASIM), който ще бъде инсталиран този петък. Когато се изпълнява, ще се съберат данни за елфите и техните подобни.

Изследователите се надяват, че камерите, сензорите и другите инструменти на ASIM ще открият тайната на физиката и химията зад тези събития. - Ние наистина не знаем какво има вътре в светкавицата. Това се случва толкова бързо и е толкова опасно, "каза Торстен Неберт, изследовател в Техническия университет на Дания и водещ учен на ASIM, пред Би Би Си . Този проект може да е прозорец, добави той - към доста магическа гледка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ