Разбиваме най-популярните митове за храненетo

24.09.2015, 16:30

5 сгрешени разбирания за храната

   
 
Разбиваме най-популярните митове за храненетo

По–голямата част от информацията за храненето, която получаваш, е недостоверна. Списания, форуми и всякакви щуротии - всеки пише на субективно ниво. Проверихме кои са най-популярните митове и направихме сравнение между мненията на различни диетолози. Ето какво се получи.

Мит I 

От мазната храна се надебелява

Според диетолога Линдел Костейн: "Хората са свикнали да мислят, че в борбата с килограмите най-добрият избор са нискомаслените храни."

Да, ама не е вярно. Тялото ти се нуждае от мазнини, за да се зарежда с енергия. Освен това мазнините помагат за възстановяването и транспортирането на витамини А, D, E и К в тялото.

За справка: "Жените се нуждаят от 70 гр. мазнини дневно (30 гр е минимумът), а мъжете имат нужда от 95 гр на ден (минимум 40 гр)."

Вярваш или не, натрупването на килограми не става толкова бързо. Нуждаеш се от около 3500 калории вповече, за да качиш половин килограм. За да запазиш добрата форма за по-дълъг период, комбинирай високомаслената храна със здравословна.

И още:

  • Мазнините, които си набавяш от храната, играят важна роля в редица физиологични процеси.
  • Една от основните функции на мазнините е да ти доставят необходимата енергия. При усвояването на 1 грам мазнини в организма ни се отделят 38 kJ енергия. Окислението на 1 грам мазнини ти доставя 9 kcal, което е 2 пъти повече от въглехидратите и белтъчините.
  • Мазнините са източник на незаменими полиненаситени мастни киселини, които са основните двигатели за изграждането на нови клетки и техните структури.
  • Мазнините са добър източник на мастноразтворими витамини – A, D, E и K (споменахме ти по-горе). Мастноразтворимите витамини се усвояват само при наличието на мазнини.
  • Мазнините са една от основните причини за добрите вкусови качества на някои храни.
  • Мазнините ти дават усещане за ситост, защото престоят им в организма ти е по-дълъг от този на белтъците и въглехидратите.
  • Наличието на мазнини в диетата ти запазва белтъците, за да се използват за тяхната основна градивна цел, а не да се разходват като енергия.

Мит II

Холестеролът е най-голямото зло

1572185

Дрън-дрън. Изследване, проведено в Норвегия, стига до заключение, че жените с високо ниво на холестерол живеят по-дълго и получават по-малко сърдечни пристъпи и инфаркти от тези с нисък холестерол. Същото важи и за мъжете.

Изследователи от Норвежкия университет за Наука и Технология са изследвали 52 087 хорица на възраст между 20 и 74 години.

Като са взели предвид фактори като възраст, тютюнопушене и високо кръвно налягане, изследователите констатират, че хората с висок холестерол (над 6.9 mmol/L) имат 28% по-ниска смъртност от хората с нисък холестерол (под 3.9 mmol/L). Рискът от сърдечна болест, сърдечен арест и миокарден инфаркт също намалява с повишаването на холестерола.

Изследователите, участвали в проучването, признават, че това противоречи на широко разпространеното мнение за холестерола. Те твърдят, че напътствията, които се дават на пациентите в момента, са подвеждащи, защото ролята на холестерола при сърдечните болести е преувеличена.

Тези резултати са в остър разрез с това, което сме чували за холестерола. Погрешната нагласа спрямо холестерола всъщност поставя под заплаха много животи, да знаеш.

Сега ще ти разкажем малко по-специално.

Холестеролът е:

- Външен – приемаш го с храната от животинските продукти (не се съдържа в растителните). Здравият организъм може да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната. Холестеролът, сам по себе си не може да предизвика заболяване. Хиперхолестеролемията (пробвай да го кажеш, ако си пил) не е болест, а признак на някои болести на обмяната на веществата;

- Вътрешен – за денонощие организмът ти има възможност да произведе в черния дроб и червата 0.5 – 2 гр. Нормално този синтез е 10 мг на всеки 1 кг телесно тегло. Това означава, че 80% от нужния холестерол организмът може да си произведе сам.

Наситените мазнини:

1. Намалят риска от сърдечно-съдови заболявания като намаляват нивото на липопротеините в кръвта

2. Увеличават костната плътност чрез подпомагане усвояването на калция от костите

3. Подобряват функцията на черния дроб като го предпазват от токсини и алкохолни натравяния

4. Подобряват функцията на белите дробове чрез формиране на жизненоважен тънък слой мастна тъкан

5. По-голямата част от мазнините в мозъка са омега-3 и наситени, така че консумацията им е много важна за поддържане на нормални мисловни процеси

6. Наличието на наситени мазнини е важно за нормалното функциониране на белите кръвни тела

7. Наситените мазнини съдържат холестерол, който е от първостепенно значение за изграждане на редица хормони, в това число тестостерона

Източници на наситени мазнини:

1. Палмово масло/Кокос

2. Краве масло

3. Какао

4. Риба

5. Сирене

6. Ядки

7. Сметана

8. Месо (Телешко)

9. Яйчни жълтъци

Мит III

Млякото е ужасно полезно

1572190

Еми, кофти е. И ние много го обичаме, ама фактите са си факти. Кравето мляко е съвършената храна, която Майката Природа е измислила, обаче се оказа, че само за телетата.

Митът за млякото идва от заблудата, че богатата на протеини и калций напитка е жизненоважна за поддържане на добро здраве и здрави кости във всяка възраст. Това не е изненадващо, тъй като в една чаша мляко има около 280 мг калций. Обаче ужасно много научни изследвания стигат до резултати, отхвърлящи твърденията за ползите от млякото. Най-изненадващият резултат е, че не само не усвояваме калция от кравето мляко, особено след пастьоризация, но консумацията му всъщност увеличава загубата на калций от костите. Ние малко се объркахме.

Какво всъщност се случва:

Организмът ти е биохимична система с неутрално pH със стойност 7. По-ниските стойности са еквивалентни на кисела среда, а по-високите - на алкална. Благоприятно е да има малък превес на алкалните реакции, тъй като киселите смущават функциите на организма, създават предпоставки за възпалителни процеси, подагра, образуване на камъни в бъбреците, остеопороза, шипове, ракови заболявания и не е нужно да продължаваме.

Млякото, като всички животински протеини, намалява pH-то в организма, а за да се поддържа баланс, той намира начин да го завиши. Калцият е отличен киселинен неутрализатор поради високата си валентност, а най-големият източник на калций в тялото са костите. Веднъж отделен оттам под формата на калциев фосфат, калцият напуска тялото чрез урината. И ето го и изненадващия резултат - консумацията на мляко води до калциев дефицит.

Мит IV

Не трябва да се яде след 18 часа

1572189

Според някакво утвърдено вярване, яденето след определен час вечер е грешно. Твърди се, че така тялото ще складира повече мазнини, поради факта, че няма да има възможност да ги изгори. Ама в Кембридж казват друго.

На доброволци са поставени калориметри, които измерват изгорените и натрупаните калории. В първата част от експеримента те са получили голям обяд и скромна вечеря, а във втората – малък обяд и разкошна вечеря.

Резултатите показват, че доброто похапване на вечеря въобще не принуждава тялото да складира мазнини.
Не е важно кога ядете, важно е колко изяждате в рамките на денонощието. Линдел Костейн обяснява: "Вярно е, че хората, които пропускат закуската и обяда, а ядат само вечер, дебелеят по-лесно. Но причината е в това, че по този начин по-трудно контролират апетита си и просто преяждат."

Мит V

Плодовете и зеленчуците са най-полезното нещо

Зеленчуците имат по-малко калории от плодовете, а освен това захарта в плодовете е предимно фруктоза, която се складира в черния дроб, а не в мускулите. По-добре е да ядете зеленчуци, отколкото плодове, тъй като плодовете всъщност пречат на отслабването в дългосрочен план.

Според диетолога проф. д-р Донка Байкова ето кои са опасностите:

1. ЯБЪЛКА

Оказва се, че ябълките могат да са отровни, ако се погълнат заедно със семките, тъй като в тях се съдържа отровното вещество цианид. Семките от една ябълка трудно биха убили някого, но все пак имайте едно наум следващия път, когато гризете вкусния плод чак до дръжката.

2. ВИШНИ

Също като ябълките вишните съдържат цианид, скрит в костилките. Това се отнася още и за кайсиите, прасковите и сливите. Разбира се, ако погълнете няколко костилки, нищо страшно няма да ви се случи, защото организмът може да се справи с определени количества от веществото, но големите дози са опасни. Симптомите на леко отравяне са главоболие, световъртеж, загуба на ориентация, тревожност и повръщане. Прекомерните количества може да доведат до затруднено дишане, повишено кръвно налягане, ускорен сърдечен ритъм, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

3. БАДЕМИ

В последно време консумацията на сурови ядки и особено на бадеми е станала много популярна и е силно препоръчвана. Струва си обаче да се замислим дали не е по-добре да следваме установената практика и да ядем ядките само след термална обработка. Горчивата разновидност на бадема, която е особено ароматна и затова често се използва при приготвянето на десерти и други ястия, съдържа вече познатия ни отровен цианид. Точно поради тази причина той се обработва, за да се премахне отровата, която се разрушава при нагряване. Неслучайно в някои страни горчивият бадем е забранен за продажба със закон.

4. КАШУ

Считаният за ядка продукт всъщност представлява семена, които са част от плодовете на дървото кашу. Предлаганите в търговската мрежа семена не са сурови, а са предварително обработени на пара. Това се налага, за да се извлече съдържащото се в суровото кашу вещество урушиол, срещано и в отровния бръшлян, което предизвиква алергии. Ако се приеме в големи количества, веществото може да бъде смъртоносно.

Суровите ядки съдържат още и вредните трипсин инхибитори, които блокират разграждането на белтъците в организма. Също така те са и панкреатотоксични, което ще рече, че могат да са опасни за хора, страдащи от проблеми с инсулина, предупреждава проф. Байкова.

5. ЧЕРВЕН БОБ

Една от потенциално най-опасните за здравето разновидности на бобовите растения е червеният боб. Съдържащият се в него токсин фитохемаглутинин може да ви вкара в болница при консумация на само няколко от суровите бобени зърна. Малко повече от тях могат и да ви вкарат в гроба.

6. КАРТОФИ

Този вид зеленчук също може да бъде отровен. В него се съдържа силно токсичното вещество соланин, което може да доведе до редица здравословни проблеми и дори смърт. Най-високо е съдържанието му в кората, а в позеленелите и прораснали картофи концентрацията му се увеличава многократно.

В подобни случаи топлинната обработка съвсем не е достатъчна за неутрализиране на токсина - такива картофи трябва да се белят дълбоко, така че да се изрежат всички зелени участъци, а силно прорасналите зеленчуци - да се изхвърлят.

Илюстрации: Анубис 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ