Прокълнат остров убива своите обитатели от 19-ти век насам

15.12.2016, 15:00

Остров Гайола само прилича на райско място...

   
 
Прокълнат остров убива своите обитатели от 19-ти век насам

Притежаването на собствен частен остров без съмнение е едно от най-готините неща, които парите са в състояние да донесат и е мечта на много хора. Повечето от тях не знаят какво точно биха правили, ако го имат, но дори само идеята за него изглежда изключително примамлива. Пък и почти всеки злодей от филмите за Джеймс Бонд си има такъв и това няма как да не вдигне точките допълнително. 

1822610

Е, намиращият се в близост до Неапол остров Гайола на пръв поглед изглежда като перфектното място, от където човек да крои планове за световна доминация, но историята му е в състояние да откаже много хора от това да отидат там. Според местните островът е прокълнат от 19-ти век насам. 

Тогава той е бил дом на първия си резидент - човек, носещ прякора "Магьосника", е живял там отшелнически за известно време, а местните рибари са му помагали с храна и други припаси, за да оцелее (което си е разбираемо, все пак никой не би искал "Магьосника" да му стане враг). Един ден обаче той мистериозно изчезнал, а хората започнали да вярват, че е прокълнал острова и си е тръгнал.

И има почва в тези вярвания, защото никой от следващите обитатели на Гайола не е видял нещо добро. През 20-те години на 20-ти век собственик е бил швейцарският бизнесмен Ханс Браун, докато един ден жена му не го открила мъртъв и увит в килим. Не след дълго тя се удавила в морето. След това островът отишъл в ръцете на германеца Ото Грюнбак, но скоро и той починал от инфаркт. 

Следващият обитател отново е бил швейцарец - Морис-Ийвс Сандоз. Той не е умрял на острова, но е развил психически проблеми, които са го отвели в психиатрична клиника. Там вече собственоръчно е отнел живота си. 

1822613

Злокобната репутация на острова вече се е била затвърдила, но това не е спряло още нови бизнесмени да се опитат да го купят. Първият от тях е бил собственикът на Fiat Джани Аниели, който в последствие посреща смъртта на много свои роднини и продава Гайола на друг крупен бизнесмен - милиардера Пол Гети. Не след дълго внукът на Гети бива отвлечен и той на свой ред се отказва от острова.

Така той отива при последния си смел стопанин - собственикът на малка застрахователна компания Джанпаскале Грапоне. Той и роднините му са се разминали със смъртта, но това е малка утеха, тъй като няколко години след придобиването на острова, Грапоне влиза в затвора за укриване на данъци. 

Днес изглежда, че хората са си взели урок да не припарват до прокълнатия остров Гайола и той е оставен да пустее. Поне докато не се намери следващ смелчага, който да игнорира смъртоносната му репутация.

1822611

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ