Пришълецът в планината  16 Виж всички снимки

08.12.2011, 16:30

   
 

Къмпингуването си има собствено очарование. Онова приятно чувство, което носят престоят сред природата и подсигуряването на собствения подслон, не може да се сравни с нищо. Когато започнем да се приготвяме за подобно изживяване обаче акцентът пада главно върху палатката.

С развитието на технологиите и с разработването на всякакви странни, иновативни материали палатките започнаха да стават все по-леки и по-лесно преносими. Но нека си признаем, че от каквито и материали да е направена, опъването ѝ при непредвидени климатични условия си е цяло майсторство и при не чак толкова опитни ръце може да убие романтиката около цялата идея за къмпинга.

Представете си само тъмна, мрачна вечер, започва да вали и вие, разбира се, трябва да се подслоните, но палатката няма да се разпъне сама. В такъв момент ви се струва абсолютно непосилно да успеете да се справите с цялата хамалогия около металните тръби, въжета и платнища. До такъв момент явно са достигали и двама приятели от Германия, които ни изненадаха прияно с добрата си идея за разрешение на този досаден проблем.

След осем години упорит труд, те най-накрая успяват да представят на големия свят произведението си, на което му е необходима само една минута, за да се превърне в модерна палатка. Двамата приятели от Хамбург, Щефан Клаус и Щефан Шулц Дийкоф, разработили дизайнерското си решение с две главни концепции. Вместо тръби те заложили на цялостна "скелетна" конструкция и то надуваема. Формата е вдъхновена от молекулата на въглерода в диамантената му алотропна форма. Вътрешната част следва изцяло командите за извиване на "скелета", като вътрешните стени на конструкцията са изработени от двупластови материали. Тези две концепции съвсем естествно правят изключително стабилна форма, която може да послужи на всеки къмпинг ценител, като едно прекрасно място за подслон под открито небе.

Палатката тежи само 5.2 килограма и се събира перфектно в един малък сак, който идва като подарък.

Идеята за това прекрасно творение се сформирала в главите на двамата Щефан(овци) още през 2003 г., докато били на почивка в Португалия, но едва през 2008 г. успяват да създадат собствената си компания Heimplanet. И сега най-после с помощта на Европейския фонд за развитие стигат до заветния момент на продукцията. Вече можете съвсем спокойно да си поръчате палатката от официалния сайт на компанията, като поощрителната за германците сума от 499 евро е просто най-лесния начин да им покажете колко сте им благодарни, че са изобретили подобно нещо.

Набележете целта (най-неурбанизираното място), заредете се с поне две помпи (една резервна, разбира се) и готови... Клик!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ