Приказни психари

Няколко синдрома, кръстени на герои от приказките

   
 
Приказни психари

Навремето един приятел казваше, че като дете по-скоро приличал на малкия принц. Tова беше страшно озадачаващо, защото аз го познавах като двуметров охранител в дискотека. Та после разбрах, че имало синдроми, кръстени на приказни герои. Не знам дали малкият стотинакилограмов принц закратко беше болен, но като изключим страховития му вид, по душа си беше на не повече от 7 години.

И други такива фрази битуват между приказките и вече порасналия цинизъм: "Като малък исках да стана принц, ама станах боклук" или " Едно време имах цяла планета и една роза, сега имам алкохолизъм", наздраве.

Ето ти още няколко синдрома, кръстени на приказни герои:

Рапунцел

15641151564117

Няма как да не я помниш. Красавицата с дълга коса, по която разбойникът се е качвал, да я ощастливява 2-3 пъти седмично в кулата. Синдромът на Рапунцел се проявява в постоянно откъсване на косми и цели кичури от собствената коса и поглъщането им. Това се получава при психични нарушения най-вече при деца и млади жени.

В резултат на постоянното поглъщане на косми, в стомаха се образува трихобезоар – топка косми, която може да се отстрани само оперативно и при забавяне може да има фатален изход. По-скоро напомня на Котарака в чизми, ама лекарите си знаят.

Малката Друсалка

1564116

Сънната апнея, която е характерна със спиране на дишането по време на сън, е известна като синдром на проклятието на Ундина. Русалка, която в немските приказки е известна като Ундина, проклела изневерилия ѝ любим. Тя го лишила от възможността да диша, без да мисли за това, което насън е невъзможно.

Алиса

1564111

Човек с този синдром има чувството, че всичко, което се случва, не се случва с него, а с някой друг, а той само наблюдава. Освен това той смята, че е извън реалността и няма нормални усещания за размерите на околните предмети. Усещания като при синдрома на Алиса в страната на чудесата могат да се изпитат при отравяне или инфекция с висока температура.

Барон "Не ме слуша главата"

1564113

Синдромът на барон Мюнхаузен се изразява в симулация и изкуствено предизвикване на различни явления, характерни за някои видове заболявания. Както и изкуствено изпиване на шише водка, да бе да.

Хората със синдрома на барон Мюнхаузен предизвикват гърчове, повръщане и кръвоизливи, за да бъдат съжалени и обгрижени. Понякога този синдром се проявява в специфична форма и страдащият от него човек предизвиква болестни прояви у свой близък, за да може след това да се погрижи за него.

Някои майки с този синдром хранят децата си с продукти, към които те са алергични, а след това стоят до леглото им и не спят по цели нощи, за да им помагат да се лекуват.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ