Преди 60 години в космоса полетя първото куче!

03.11.2017, 16:00

И това не е Стрелка, даже нее Белка. Казвала се е Лайка, ама не е била лайка

   
 
Преди 60 години в космоса полетя първото куче!

С името Лайка е кръстено бездомно кученце от Москва. На трети ноември 1957 година, в особен кучешки скафандър, Лайка става първото живо същество от планетата Земя, което се оказва в космическото пространство. Всичко това се случва на втория в историята кораб – «Спутник-2».

Да върнат Лайка на Земята не е в плановете на учените, но се надяват кучето да оцелее в орбита поне седмица. Лайка обаче умира след 6-7 часа, а в картона е записано, че е от прегряване.

Следващите кучета, планирани да излетят, отново не са Белка и Стрелка, а  Лисичка и Чайка. Те са планирани да се върнат живи от космоса, но ракетата се взривява.

През 1960 година са изстреляни легендарните кучета Белка и Стрелка, заедно с 12 мишки различни растения. Те се завръщат живи на Земята.

Стрелка дава поколение и едно от кученцата е подарено на Жаклин Кенеди.

Белка и Стрелка доживяват до старост и умират по естествени причини. Телата им са препарирани и изложени в Музея за космонавтика в Москва.

И макар, всички да си мислят, че първият получен сигнал от космоса е руското «Поехали!», всъщност първото нещо получено е кучешкия лай на бедното помярче.


   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ