Пощенски картички от 1899 г. в Германия предсказват бъдещето

18.10.2014, 16:14

А дали познават?

   
 
Пощенски картички от 1899 г. в Германия предсказват бъдещето

Ако не сте твърде млади, вероятно си спомняте как през 90-те години много хора предсказваха важни и страшни неща, които трябваше да се случват с настъпването на 2000-та година. Компютрите щяха да откачат, моретата щяха да прелеят и какво ли още не. Същото любопитство към въпросната година е имало дори в края на XIX в. и началото на XX в., когато хората са се опитвали да отгатнат какъв ще е животът в далечното бъдеще.

Попаднахме на серия пощенски картички, които показват точно това - как хората са си представяли живота през 2000-та година. Интересни са не само предположенията им, но и чрез тях можем да научим поне малко какви са били мечтите и целите им. Обърнете внимание, че никъде не се говори за мода.

1. Лични самолети

1415289

През Викторианската епоха пътуването по въздух очарова всички. Тогава хората са се качвали на дирижабли.

2. Пътуване с личните самолети до Северния полюс

1415293

Понеже самолетите не са били на дневен ред, хората през 1899 г. са виждали бъдещето във въздуха с помощта на дирижаблите. В началото на 30-те години немски цепелин реално успява да достигне доста надалеч, което спомага за опознаването на Арктика.

3. Персонални летателни машини

1415285

Явно летенето е било фикс идея на тогавашните германци. Виждате как са си представяли персоналните летатални машини. Днес си имаме парапланери, летящи костюми и много ранени хора, опитващи се да усъвършенстват човешкото летене.

4. Рентгенова полицейска технология

1415291

Идеята е тази технология да помага на полицаите да хващат престъпници докато извършват престъплението. Днес има устройства с инфрачервени лъчи, с които органите на реда си помагат, за да откриват наркотици, но все пак го броим като успешно предсказание.

5. Градове с тавани

1415287

Идеята за градове, покрити със стъклен покрив, не е чак толкова нелогична. На хората по онова време им писва от лошото време и търсят начин да се спасят от дъжда, който се напоява в многото катове дрехи. Днес се крием от дъжда като оставаме в колите си или просто стоим асоциално по домовете си.

6. Машини, които контролират климата

1415283

Може да се каже, че това предсказание се е сбъднало, но в негативна посока, защото именно заради много и различни машини климатът става неконтролируем и все по-брутален. Естествено, тогава хората не са знаели, че намесата и предизвикването на климатични изменения може да даде резултат със знак минус.

7. Подводни лодки

1415284

Тогава вече е имало подводници, но надеждите на хората са били да се създадат и туристически подводни плавателни съдове. В наши дни имаме само лодки със стъклен под.

8. Бойни кораби на релси

1415292

Дори и за стандартите на 1899 г. тази идея изглежда абсурдна. Предполагаме, че хрумването е било да се построят релси, които да свършват директно във водата и така да се избегне нуждата от пристанища.

9. Движещи се пътеки

1415290

Ето още едно сбъднало се предсказание със значително изменение. На повечето летища вече има движещи се пътеки, но на тях не може да се сяда.

10. Движещи се по релси сгради

1415286

Не знаем защо е необходимо да се мести цяла сграда.

11. Театър от голямо разстояние

1415288

Това е една от най-точните прогнози. Както виждате, показано е представление, което е прожектирано върху стена. Зрителите слушат чрез устройства, подобни на слушалки. Днес разполагаме точно с това, макар и изглеждащо по различен начин.

12. Колело за вода

1415282

Звучи интересна идея да можеш да караш колело по вода, но ни се струва, че с тези чорапи и неизменните дълги поли подобно пътешествие би било голяма грешка.

Източник: Viralnova

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ