Посегателство върху попфолка в Пловдив

16.12.2011, 11:02

   
 
Посегателство върху попфолка в Пловдив

Вчера информационното пространство бе наситено с негативни новини за българина. Посегнаха на най-свидното ни. Първо за пореден път ни казаха, че от догодина се забранява пушенето на обществени места. И само минути след това плъзна новината, че в града на тепетата са забранили чалгата.

Първо да уточня, че отново се разгневих от това, че всички наричат чалгата попфолк и попфолка – чалга. И любителите, и хейтърите на жанровете, а най-вече журналистите, които пишат за тях, е крайно, ама крайно време да си изяснят понятията и да престанат да слагат знака за равенство. Но това е друга тема.

По същество: градоначалникът на Пловдив е наложил забрана на попфолк изпълненията в центъра на града по време на Коледните празници, че чак до Нова година. Сцена на открито ще бъде построена, но на нея ще се изпълняват рок песни и традиционните коледни. На Коледния пазар няма да се продават гащи и пантофи, но пък ще има кебапчета и вино. С други думи – панаир пак ще има, но с подбрани артикули.

Трогателно!

А горките попфолк изпълнители какво ще правят?! Все пак Пловдив е един от мощните центрове за изява на жанра. Вече си представям как певици чупят нокти, мятят екстеншъни и късат роклите си от ужас, че няма да могат да се изявят на пловдивската коледна сцена. Размазан грим ще потече по паветата. Продуцентите на попфолк компаниите ще си изгризат ноктите до средата, че техните работливи пчелички няма да получат коледен хонорар.

Хората ще слушат рок и ще хапват кебапчета. По-хубаво от това – здраве.

Обаче как можаха да посегнат на трите екзистенциални, жизнено необходими, по-сладки и по-важни от хляба неща за българина – попфолкът, гащите и пантофите. Добре поне, че виното и кебапчетата са оставили. Ей, този г-н Тотев – става дума за кмета на Пловдив Иван Тотев, а не за нашия главен редактор Георги Тотев (съвпадението на имената е чиста случайност), не е справедлив човек. Две седмици забрана на попфолка си е като две седмици забрана на секса.

Не знам каква е целта му, защо се обявява срещу попфолка на площада на града. Но не вярвам да е защото не харесва жанра или защото иска да нанесе тежък удар на индустрията. Все пак забраната ще бъде до Нова година, но едва ли на самата Нова година кметът ще възпрепятства попфолк изпълнителите да се изявят в пловдивските нощни клубове. Даже те ще си се изявяват там без прекъсване – от утре чак до Нова година, а и след това. Вярвайте ми, проверила съм им програмата. И самият господин Тотев днес поясни, че попфолкът няма да бъде "спрян" в нощните клубове.

Намирисва ми на поредното действие от театъра "Колко сме културни през деня, но чакайте да падне нощта". Затова когато медиите пишат, че кметът е забранил чалгата, жестоко ни лъжат. Да забраниш попфолка в България по Нова година е като да махнеш зарята от празничната програма – рисковано е и никой не иска да го поема...риска, де, т.е. да го направи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 2
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.12.2011 | 00:42
2 Ужас наистина , какво ще правят пловдивчани две седмици, да не би защото искат по-големи хонорари да са спрели фолкаджийките , а на гащите и пантофите надценката им не е голяма и няма много файда ....виж на кебапчетата има 30-40 ст ги купиваш а по левче продаваш
от Не е посочен | 16.12.2011 | 12:46
1 а кмета защо не се нафаката отзаде,аз също не мисля че за коледа трябва да има поп фолк на площада,но пък там място също така няма и рок музиката !
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ