Повърхността на Слънцето прилича на карамелени пуканки

03.02.2020, 09:00

Нeвиждани досега изображения с най-висока резолюция!

   
 
Повърхността на Слънцето прилича на карамелени пуканки

Благодарение на Слънцето, животът на Земята е такъв, какъвто го познаваме днес. Без него нямаше д имаме никакъв шанс за оцеляване на тази планета.

А сега имаме възможност да го видим така, както никога досега. Учени публикуваха изображения и видео на Слънцето с най-високата резолюция в историята на човечеството.

2210757

Националната слънчева обсерватория (НСО) наскоро публикува няколко снимки и видеоклипове на повърхността на Слънцето, заснети от слънчевия телескоп на Националната научна фондация Даниел К. Иноуе. Те предоставят безпрецедентна подробност за нашата заведа.

Соларният телескоп е 4-метров слънчев телескоп, разположен на върха на Халеакала, Мауи, в Хавай. В момента това е най-големият телескоп на Земята, чиято единствена цел е да изследва Слънцето. Гореспоменатите изображения са дебютът му в света на астрономията и се смята, че предизвикват нова ера на соларната наука.

И един любопитен факт: Един единствен балон плазма върху повърхността на Слънцето е приблизително с размерите на Тексас. Уау...

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ