Пия си и всичко помня

15.10.2011, 12:30

   
 
Пия си и всичко помня

"Червено вино снощи пих и капка не остана..."

Изненада! Същото червено винце, което ви кара да забравите елементарни неща, като къде сте си оставили кредитната карта, може и да подобри паметта ви. Това, според изследване, цитирано в Men's Health, се дължи на специален антиоксидант, който се съдържа в червеното вино и който може да намали риска от Алцхаймер.

Откритието е направено от учени в училището по медицина "Планината Синай" в Ню Йорк, които са провели опити върху мишки и се надяват да успеят да направят хапче със същия ефект.

В потвърждение на тази теза идва и едно изследване, направено във Великобритания, според което възрастните хора, които консумират червено вино, показват по-добри резултати на когнитивни тестове, по-добри дори и от онези, консумирали чай и шоколад.

Добрата новина за нас е, че този благодатен ефект се съдържа във виното, а не просто в гроздето. Така че, който пие гроздов сок, няма да го огрее. Защото "вълшебната съставка" са полифенолите, които се съдържат в гъстото тежко червено вино. В гроздовия сок обаче няма да ги откриете, защото технологията по неговото приготвяне изисква гроздето да се нагрее, а това убива полифенолите.

Преди да хукнете към магазина, за да се снабдите с червено вино, имайте предвид, че то трябва да е най-тъмното възможно. И ние така го обичаме – червено и тежко, като Каберне Совиньон и Шира.

За качествата на червеното вино отдавна сме се осведомили и винаги сме защитавали тезата, че неслучайно го наричат "еликсир на боговете".

"Червено вино снощи пих и капка не остана и всичко помних, но открих, че парите ми ги няма..."

П.С. Ако прекалите с консумацията на червено вино, е твърде възможно всички файлове от отминалата вечер да бъдат изтрити от паметта ви. Затова консумирайте умерено.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ