Пиърсинг – мания, изпитание или себеизразяване

22.12.2011, 10:31

   
 
Пиърсинг – мания, изпитание или себеизразяване

Един от въпросите, които ми задават най-често е "Е, не те ли боли?" А аз вече дори съм забравила за обецата на веждата или над устната. Да, тези се виждат най-много, затова за тях най-много ме питат. Питали са ме в магазина, в банката, на улицата. Различни хора, но май повечето жени. Мъжете задават съвсем различни въпроси. Веднъж една жена ме попита дали не ме боли като спя по корем. Е, не! После ме питат къде на друго място по тялото имам обеци. И ледовете са стопени.

Да, става дума за пиърсинга. За всичките обеци, които си нося вече доста години и това е сигурен знак, че не са били сложени там като резултат от моментно тийнейджърско увлечение. Тогава дори вече не бях тийнеджърка.

Далеч съм от мисълта да ви разказвам историята на пиърсинга. Всеки, който има интерес по темата, може да прочете за това явление. Което е старо, колкото света. Е, ще кажете Исус Христос не е носел обеца на пъпа или флешове. Аз пък ще ви питам: Откъде знаете, че не е? Още в Стария завет на Библията се споменава за пиърсинг на носа.

Пиърсингът е всъщност много древен и е традиция, която много култури споделят, макар при различните от тях, през различните епохи са били на почит различни видове пиърсинг. Значението на всеки от тях също е различно. При някои култури пиърсингът е бил знак за богатство, за надмощие, за сила, религиозен ритуал, но най-вече, както и в наши дни – той се поставя за красота. Другото му много разпространено приложение е за сексуално удоволствие, затова изобщо не е странно, че всеки втори, ако не и всеки порно актьор или актриса имат пиърсинг, най-честно интимен, т.е. на гениталиите или на зърната на гърдите.

Ентусиастите се украсяват с обеци по цялото тяло по различни причини. Някои го правят защото много им е харесало как изглежда, когато са го видели на друг човек, други наистина го правят, за да изпитват по-голямо сексуално удоволствие, трети пък защото е модерно, четвърти (тийнейджъри най-вече) като бунт срещу родителите си и обществото. Тук е мястото да вметна, че на родителите това ще им бръкне в здравето, но обществото и пет пари не дава, че днес сте решили да си пробиете още една дупка. Но не мислете, че всички хора, които носят обеци на най-разнообразни части от тялото си, непременно са луди, извратени и непукисти.

Аз лично приемам пиърсинга, както и татуировките, като начин за себеизразяване. Така де, не винаги е нужно да разказваш на хората какъв човек си. Начинът, по който изглеждаш, може да им каже повече за теб. А дали те ще те харесат, ще ти се чудят на акъла, ще те изучават с любопитство и т.н. си е лично тяхна работа. Трябва да ви кажа, че за времето, откакто направих първия си пиърсинг (преди осем години), съм се сблъсквала с всякакви реакции – от възхищение до съвсем явно отвращение. И това е съпроводено с необходимостта да махам обеците от време на време, необходимост, породена от работата ми с клиенти преди време, които не биваше да виждат човек с пиърсинг по лицето, от тренировките по бокс, където се налага да свалям обеците, ако не искам да рискувам някой удар да попадне точно върху тях, до обикновеното ходене на зъболекар, където трябва да махна обецата на езика си, за да избегна възможността да стресирам зъболекаря или просто да не му пречи.

На мен не ми пречи. Нито когато ям, нито когато спя, най-малко пък когато пия. В интерес на истината единственото неудобство, което съм изпитвала, бе след поставянето на първия пиърсинг. Първо езикът ми се поду (ужасно много) и две седмици ядох кисело мляко с бисквити и каша (абе, изобщо върнах се в бебешкия си период) и си мислех, че никога повече няма да мога да говоря що-годе нормално. Но за няколко дни това мина. Колкото до другите обеци – най-често изобщо забравям, че са на мен.

Обаче. Винаги има обаче, знам, че има много момченца и момиченца, които умират да си пробият нещо. Ей така за спорта или да са по-интересни. Лошо няма. Само искам да им кажа преди да се изразят по този начин да го направят при специалист, който си разбира от работата. Няма да изреждам всичките болести и реакции, които можете да лепнете по този начин. Затова бъдете Div-и, но и внимателни.

Край с моралното отклонение. По официални данни световният рекорд, вписан в книгата на Гинес, за най-много пиърсинги се държи от бразилката Илейн Дейвидсън, която е превърнала увлечението си в страст. Честно казано от толкова обеци изобщо не може да се види лицето ѝ, но това си е нейно решение. Обаче самата Илейн споделя, че изобщо не обича да ѝ поставят обеци и я боли по време на процедурата. Доста странно за жена с толкова пиърсинг. Но не се учудвам особено. Преди време в един от епизодите на "Татуировки в Маями" гледах как татуираха Кат Вон Ди и тя даваше признаци, че ужасно я боли, дори се чудеше как е търпяла да я татуират преди и всичко това за един малък татус. При условие, че самата тя е татуист и има не една и две татуировки по тялото си.

Както и да е, основното, което искам да кажа за пиърсинга е, че той не е тест за издръжливост или за това колко висок праг на болка имате. Ако ще се пробивате само за това, по-добре недейте. Поставянето на пиърсинга е нищо в сравнение с носенето му и изпитанията, на които хората те подлагат, защото си имал неблагоразумието да превърнеш част от себе си в метал. А понякога тя се оказва по-добрата ти част.

Като в следното видео (нищо че е реклама, не ѝ обръщайте внимание, съсредоточете се върху пиърсинга):

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ