Пирати в Черно море?

11.04.2021, 10:00

Да, имало е и там!

   
 
Пирати в Черно море?

Винаги сме си мислели, че пиратите са някъде далеч в Карибите или Сомалия. Оказва се, че пиратството е процъфтявало и в Черно море и е било опасно да се плава там до средата на 19 век. Днес ще ти разкажем как гърците са търсили златното руно по Черноморието, а кавказците са ограбвали кораби.

Легендата разказва, че гърците плавали до Черно море, за да си върнат Златното руно. Язон, синът на цар Йолкос, отишъл в района на Черно море на кораба "Арго”, за да си върне златното руно - кожата на вълшебния овен, спасил децата на Орхоменския цар от опасност. Той трябвало да изпълни трудните задачи на крал Еет: да впрегне дишащите огън бикове, да оре полето върху тях, да го засее със зъбите на дракона, от които израстват воините, и да спечели битката. Това всъщност е романтизирано описание на пътуванията на гръцките пирати. В действителност техният лидер варварски краде скъпоценна реликва и отвлича дъщерята на местен цар.

Кавказки племена ограбвали моряците. Гърците колонизирали черноморското крайбрежие, което им позволявало да водят активна търговия. Но по пътя им имало една проблемна област - Кавказ. Местните племена Ахея, Зикхи и Гениох живеели главно чрез грабежи. Те се стремяли не само да откраднат повече бижута, но и да заловят пленници, за да получат пари за откуп или да ги продадат в робство.

Русия слага край на пиратството в Черно море едва през 19 век. Най-активни били черкеските пирати, които живеели в района на съвременен Сочи. Те плавали в тесни бързи кораби, управлявани от 18-24 опитни гребци. През 1830-те и 40-те години на XIX век на адмирал Лазарев е дадено указание да създаде плавателни съдове по Черноморското крайбрежие на Кавказ с цел борба с черкеското пиратство и прекъсване на доставките на турско оръжие за Черкезия. Това било направено благодарение на казаците и високоскоростните им леки лодки. Към средата на ΧΙΧ век морският грабеж е окончателно спрян.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ