![Пий и си ближи сладоледа Пий и си ближи сладоледа](http://div.bg/pictures/1764214_595_.jpg)
В Европа сладоледът се споменава за първи път по времето на император Нерон. Римлянинът пращал слугите си в планината за пресен сняг и лед, с които готвачите приготвяли десерти с плодове и мед.
По-късно в Европа се появява сорбето или шербет. Това е разхладително десертно алкохолно питие, приготвено от плодове, сладолед, сироп и вино. То бива разпространено от флорентинката Катерина Медичи, след като се омъжва за френския крал Анри ІІ.
Началото на истинската сладоледена индустрия е поставено през 1600 г. в Ню Йорк от италианския имигрант Джовани Бозио, който създава първата сладоледаджийница. Този бизнес не спира да се развива и през следващите векове. Историците спорят кой точно е създателят на мелба сладоледа. Фунийките с конусовидна форма правят своя световен дебют през 1904 година в Сейнт Луис (САЩ). Освен формата, съставките на сладоледа също търпят промяна. С въвеждането на механичното замразяване сладоледът покорил всяка точка на света.
Това лято също бе революционно за сладоледената индустрия. Жителите на Южна Корея се сдобиха с "гьоеонджо"(в превод "дръж се"). Сладолед, чието предназначение е да гони махмурлука. Мениджърите разказват, че този сладолед има вкус на грейпфрут и съдържа сок от плода на азиатското дърво ховения, което е традиционно лекарство срещу махмурлук и е използвано още през 17 в.
Докато този сладолед се настани и на нашия пазар, пийте умерено и си ближете сладоледа.