Пий и си ближи сладоледа

16.08.2016, 21:00

В Южна Корея борят махмурлука със сладолед

   
 
Пий и си ближи сладоледа

В Европа сладоледът се споменава за първи път по времето на император Нерон. Римлянинът пращал слугите си в планината за пресен сняг и лед, с които готвачите приготвяли десерти с плодове и мед.

По-късно в Европа се появява сорбето или шербет. Това е разхладително десертно алкохолно питие, приготвено от плодове, сладолед, сироп и вино.  То бива разпространено от флорентинката Катерина Медичи, след като се омъжва за френския крал Анри ІІ.

Началото на истинската сладоледена индустрия е поставено през 1600 г. в Ню Йорк от  италианския имигрант Джовани Бозио, който създава първата сладоледаджийница. Този бизнес не спира да се развива и през следващите векове. Историците спорят кой точно е създателят на мелба сладоледа. Фунийките с конусовидна форма правят своя световен дебют през 1904 година в Сейнт Луис (САЩ).  Освен формата, съставките на сладоледа също търпят промяна. С въвеждането на механичното замразяване сладоледът покорил всяка точка на света. 

Това лято също бе революционно за сладоледената индустрия.  Жителите на Южна Корея се сдобиха с "гьоеонджо"(в превод "дръж се"). Сладолед, чието предназначение е да гони махмурлука. Мениджърите разказват, че този сладолед  има вкус на грейпфрут и съдържа  сок от плода на азиатското дърво ховения, което е традиционно лекарство срещу махмурлук и е използвано още през 17 в.

Докато този сладолед се настани и на нашия пазар, пийте умерено и си ближете сладоледа. 


   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ