Петте стадия на житейското помъдряване

02.07.2014, 16:18

Един особено мъдър материал

   
 
Петте стадия на житейското помъдряване

Светът е оцелял защото е помъдрял, гласи никому неизвестна поговорка от несъществуващ чилийски мъдрец. Въпреки това в тези никога неизречени думи се крие поне капка истина. Житейското помъдряване е това, което ни отличава от изчезналите организми, като динозаврите, и е доказателство за еволюцията. В следащите редове може и да не откриете нищо революционно, но ще се опитаме да ви покажем как протича помъдряването у средностатистическия човечец.

Първи стадий

Сдобивате се със скъп, мoщен автомобил и Rolex. Четете Паулу Коелю и презирате Дан Браун. Падате си по кльощави блондинки с големи гърди.

Втори стадий

Купувате си малък стилен автомобил и часовник Longines. Четете Умберто Еко и презирате Коелю. Падате си по иронични брюнетки.

Трети стадий

Возите се в метрото и на такси, защото така е по-удобно и евтино. Носите часовник Swatch. Четете Анна Гавалда и спирате водата на чешмата докато си миете зъбите. Не презирате никого, защото това разрушава кармата и не обичате никого, защото не сте срещнали правилния човек. 

Четвърти стадий (Катарзис)

Продавате колата, часовникa и апартамента и заминавате за Тибет. Опитвате се да разберете себе си и се учите да обичате всички.

Пети стадий (Реинкарнация)

Връщате се от Тибет и не разказвате нищо на никого. Купувате си колата, която ви харесва, четете Дан Браун, а часa проверявате на телефона. Обичате майката на детето си и осъзнавате, че всеки човек с книга на Коелю в ръка има шанса да достигне космическите висини на будистката нирвана. Оммм...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ