Пет коледни коктейла

   
 
Пет коледни коктейла

Коледните празници са време, което всички прекарваме със семействата си. Коледните празници също са и повод да се напием порядъчно и най-накрая да кажем на семейството си какво мислим за тях. Ако наистина смятате да поставите досадните братовчеди от провинцията на мястото им в пиянски яд, трябва да знаете, че през зимата нещата за натряскване са различни от тези през лятото. Затова опитайте тези пет зимни коктейла, всички те ще направят покъртително досадните разговори с роднини от близко и далеч малко по-поносими.

Греяно алпийско вино

Наясно сме, че алкохолът сгрява както душата, така и тялото... Той всъщност понижава телесната ви температура и това ви кара да усещате сгряване – парадоксално, но факт. Но сме наясно и че сгряването не е основната функция на пиячката, затова има вълнени чорапи все пак (една от малкото добри страни да имаш баба на село). Така че, дори и да не възнамерявате да прекарате нощта в някоя преспа, не подминавайте това пиперливо питие. Въпросната рецепта стига за осем души, но може да си го изпиете и сам, ако имате по-голяма глътка.

Съставки:

Бутилка червено вино (за предпочитане домашно)

Лимон на резенчета

Портокал на резенчета

1 с/л черен пипер

2 с/л кардамон или канела

3 с/л мед

Приготовление:

Проста работа – сипвате всичко в джезве, бъркате, варите 15 мин. на слаб огън, пиете. Най-прекият път към правилното коледно настроение.

Празничен пунш с ром

Мислете за този коктейл като вариант за възрастни на компота, който толкова сте обичали като деца. Вече не сте деца и имате нужда от нещо, с което да разпуснете малко. Празничният пунш с ром е идеален за коледни партита.

Съставки:

Бутилка ром

6 портокала

карамфилово масло на вкус

½ ч/ч пудра захар

Канела и индийско орехче на вкус

Приготовление:

Нареже портокалите на шайби, смесете ги с карамфилово олио и ги запарете в тенджера за няколко минути. Поставете портокалите в купата преди да изсипете захарта и рома. Фламбирайте рома - Ямайският гори най-лесно – след няколко минути, през които сте вдишвали лакомо изпаренията, загасете. Прибавете канелата и индийското орехче. Питието трябва да се консумира топло.

Ег-ног с бял шоколад:

Защо да правите все един и същи ег-ног всяка година (ако сте правили ег-ног изобщо). След като опитате този алтернативен ег-ног, никога няма да искате да се върнете към стария, ако не сте пили никога – още по-добре. Той е нещо като бяло фрапе. Хайде, хайде всички знаем, че си пийвате фрапе през лятото, защо пък да не опитате и зимата. Пък и пиенето на една вкусна напитка няма да ви направи женчовци.

Съставки:

1 лит. ег-ног

½ ч/ч бял шоколадов ликьор

½ ч/ч бял ром

1 ч/ч бита сметана

Гарнирайте с парченце бял шоколад (върви чудесно с парченце тиквеник)

Приготовление:

Смесете рома, ег-нога и шоколадовия ликьор в купа за пунш, разбъркайте добре с миксер, докато не се получи хомогенна смес. Изсипете във висока чаша за ликьор и сложете малко бита сметана отгоре. Донесете с парче бял шоколад и тиквеник.

Подсладено греяно вино с подправки (Негус)

Зимата е най-добрият сезон за обилно квасене в червено вино, затова ето още една рецепта за греяно вино. Лимонът и захарта правят това вино наистина неознаваемо.

Съставки:

1 бутилка червено вино

1 ч/ч вода

2 с/л захар

1 лимон

Приготовление:

Обелете лимона, уверете се, че сте премахнали бялата месеста част напълно. Нарежете го на тънки шайби и смесете с виното и захарта в джезве. Варете, докато захарта се разтвори напълно, и добавете една чаена чаша вряла вода. Може да прибавите и малко индийско орехче, ако желаете. В зависимост от уменията на пиячите, количеството стига за 1 до 12 души.

Коктейл "Лагерен огън"

Ако не ви стиска да идете на излет в планината през зимата, тогава поне опитайте този коктейл с приятелчетата. Спомняте си парадокса с алкохола и намаляването на телесната температура, нали? Е – може да пиете този коктейл, докато купонът не умре или не изпаднете в хипотермия.

Съставки:

1.5 лит. Бърбън

4 парченца джинджифил на кристали

2 капки горчивка

0.5 кг. свежи лимони

0.5 кг. мед

1 лит. ябълков сайдер

Приготовление:

Разбъркайте лимона, джинджифила и меда, след това прибавете сайдера, горчивката и бърбъна, прибавете лед и разклатете в шейкър. Налейте във водна чаша. Гарнирайте с парченце ябълка.

Идват празници, пийте на воля и се сбиете с някой (роднина). Наздраве!

Източник: Made Man

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ