Отново заведоха дело срещу Google този път с обвинение, че отказва да наема бели мъже!

06.03.2018, 17:00

Дискриминация и подозрения за "Ноев ковчег"

   
 
Отново заведоха дело срещу Google този път с обвинение, че отказва да наема бели мъже!

Изданието CNews (цитира материал WSJ и документи от исковото заявление) разказа за ново обвинение в дискриминация по етническа и полова принадлежност срещу Google.

Ищецът Арне Уилбърг, който работи за YouTube до ноември 2017 година, заявява, че във вътрешната политика на Google действа директива, която задължава да се наемат хора от "определени исторически неблагоприятни" групи: чернокожи, жени, латиноамериканци. Уилбърг притежава и свидетелство за това (вътрешна кореспонденция на отделите по човешки ресурси), от което става ясно, че от един цикъл за набор на хора напълно са изключени всички европеидни и азиатски мъже.

В същото време законът на щата Калифорния забранява наемането на хора по раса и пол.

Скрийншотът от исковото заявление е ежеседмичния отчет за наемането на хора. В него ясно има няколко показателя – жени, чернокожи, латиноамериканци.

2037164

От данните следва, че се "нуждаят" от (82) жени, (21) чернокожи и (13) латиноамериканци. Отдава им се да наемат само: 14 жени, един чернокож и пет латиноамериканци.

WSJ се свързва с Google за коментар. Те отговарят (цитираме): "В компанията има ясни правила за наемането на хора спрямо техните способности, а не по принадлежност на каквато и да е група. В същото време без извинение (unapologetically – в оригиналното писмо думата звучи не по-малко нелепо – DIV) се опитваме да организираме екипи от квалифицирани кадри, които да подобрят социалната си култура и да създават по-добри продукти".

В същото време министерството на труда в Калифорния води разследване защо в компанията има толкова малко жени на позициите на инженерите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ