Откъде идва Ам Гъл

18.03.2016, 10:30

Анатомични илюстрации на японски чудовища

   
 
Откъде идва Ам Гъл

Не знаем как не сме ги виждали досега. В първия момент са стряскащи, но като им видиш историята, се оказват доста интересни персонажи. Това са митични чудовища, които съществуват (надяваме се само) в японските фолклорни приказки, митове и легенди.

През 60-те години манга художникът Шигеру Мизуки приел предизвикателството да илюстрира анатомията на над 80 чудовища, които, според японския фолкор, населяват територията на страната.

Doro-ta-bō - Калният почвен човек от оризовите поля

1668472

Органите му включват долна част, която се зарива в земята, торба за кал, в която се складира почва и дробове, които му позволяват да диша, когато е заровен.

Makura-gaeshi - Местещият възглавници

1668475

Той може да бъде виждан само от децата. Анатомичните му органи: само един е и в него складира откраднатите от децата души.

Yanagi-baba - Вещицата от върбата

1668481

Това звучи почти като нашата Баба Яга. Но тази вещица е духът на 100-годишна върба. Органът е стомах, който ѝ доставя хранене директно от корените на дървото.

Bisha-ga-tsuku - Крадецът на души

1668478

Анатомията му включва органи, които вдишват човешките души и студен въздух, чувал, в който складира звуците от биешите човешки сърца и мозък, който излъчва страх.

Kasha - Вестителят на Ада

1668479

Причинява тайфуни по време на погребения. Анатомичните му органи включват: мощни бели дробове, за да може да предизвика много силни ветрове, които да повдигат капаците на ковчезите и да взимат мъртвите, както и нос, с който да подушва погребенията.

Hyōsube - Речното чудовище

1668477

То е с размерите на бебе и живее в пещери под водата. Има въртящи се кости, с които може да разпръсква отровни бактерии срещу неочаквани посетители. (И много прилича на Ам Гъл от "Властелинът на пръстените".)

1668483

Mannen-dake - 10 000-годишното бамбуково чудовище

1668473

Има ръце с пръсти като спринцовки, с които пробожда хората, за да изсмуче душите им и паст, в която складира изсмуканите души.

Kijimunaa - игрив горски дух

1668480

Живее в короната на Банянско дръво (Бенгалски фикус). Има огромни очи, които могат да се въртят свободно.

Fukuro-sage -  Енотовидно куче

1668476

То може да се пъха в бутилка саке. Има стомах, който превръща храната в саке и торба, в която държи отрова, която слага в питиетата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ