Отдушникът на мъжките проблеми

24.08.2011, 17:07

   
 
Отдушникът на мъжките проблеми

Колегите ни от iNews публикуваха много интересна статия, в която се обяснява какви проучвания са направени по въпроса "Защо мъжете не споделят проблемите си". Светила на науката са провели множество изследвания или поне четири, и са направили заключение, че повечето мъже просто не виждат смисъл да изказват на висок глас своите неволи пред съпругата или приятелката си. За тях това "упражнение" просто няма смисъл.

Склонна съм да твърдя, че мъжете всъщност споделят, но не с гаджето или съпругата си. А го твърдя точно защото се е случвало мъже да споделят проблемите си с мен, но те винаги са ми били просто приятели или познати. В интерес на истината това мълчание от тяхна страна наистина може да е свързано със страха им да не се изложат, да не им се присмеят, да не се покажат слаби.

Точно затова един мъж няма да се разплаче пред приятелката си или пред съпругата си за всяко нещо, което го тревожи. И по-добре. Освен това зависи от самия мъж и степента му на чувствителност. Някои мъже от проблемите ги избива не на споделяне, а на агресия, други предпочитат да се преструват, че проблем няма. Това е то – отричаш проблема, значи няма проблем. Трети просто решават да споделят с някой приятел, но не и да разкриват душата си. Все пак те си знаят правилото "само от добър приятел става качествен предател" и сигурно на всеки или почти всеки мъж, с достатъчно социален опит, се е случвало да се спречка с приятел заради жена.

Далеч по-безопасно е да си замълчат или да споделят с някоя жена, която не им е толкова близка или много рядко ще видят в бъдеще. Ситуацията съвсем не необичайна. Например, седи си мъжът в бара и започва разговор с наблизо седналата жена, която също е сама. Не винаги това е прелюдия към секс. Понякога е само повод за разговор. Човекът е животно, но все пак - социално животно.

Но да си го кажем направо - мъжете си имат няколко верни приятели, с които най-често споделят проблемите си. Това са Джак, Джони, Джеймисън, Джим, Ариана, Шуменско, Старопрамен, синьо Victory и т.н. - най-добрите слушатели, които не говорят. А ако ти проговорят, значи доста си прекалил със споделянето.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ