От къде идва обичаят да се шегуваме на 1 април?

05.04.2021, 09:00

Легендите са много!

   
 
От къде идва обичаят да се шегуваме на 1 април?

На 1 април не вярваме на никого, защото никога не знаем кой ще ни преметне. Вероятно и ти не си пропуснал да се помайтапиш с приятелите си. Нo от къде идва обичаят да си правим шеги на тази дата? Нека разберем!

 

Поради смяната на календара

През 1564 г. Карл IX приема реформа, според която Франция преминава от юлианския календар към григорианския. Тогава е решено да празнуваме Нова година не в края на март, а на 1 януари. Много французи не приемат промените или просто не знаят за тях и продължават по навик да празнуват Нова година през пролетта. Следователно останалите започват да им се смеят и да ги наричат глупаци.

Заради римските богове

Има легенда, според която Първоаприлският ден на шегата се е появил в древен Рим. Смятало се, че богът на мъртвите Плутон е отвлякъл Прозерпина, дъщерята на зърнената богиня Церера. От ада Прозерпина се опитала да повика майка си, но Церера чула само ехото на гласа на дъщеря си. Опитите да се намери момичето са били неуспешни и молбите на богинята към нейните подчинени са били наречени глупави заповеди, тъй като не са довели до никакъв резултат.

Поради грешка в Ноевия ковчег

Смята се, че Ной е направил грешка, когато е изпратил гълъб от ковчега да поиска помощ. Оттогава казват, че гълъбът е отлетял по "инструкции на глупак", защото никога не се е върнал.

Заради глупавата рибка

Още една френска легенда. Хвърлянето на хайвера започва през април и реките изобилстват от риба. Има толкова много, че рибата лесно се хваща на въдицата. Оттук и изразът poisson d'avril - буквално преведен като "априлска риба", но използван в смисъла на "първоаприлска шега".

Заради нежеланието да се видят с краля

През 13-ти век в Англия се плащала такса за ползване на пътищата. Изключение били тези, по които царят яздел. Жителите на Готъм не искали крал Джон да идва при тях, за да не загубят основния си източник на доходи. Джон разбрал за това и побеснял. Неговите войници отишли в Готъм и видели странна картина - жителите се престрували на глупаци: опитвали се да удавят рибите, след което да държат птиците в клетка без покрив. Войниците казали на Джон да не отива в града, защото е пълен с луди и може да е опасно. Кралят се засмял на поданиците си и заповяда да не докосват глупаците на Готъм.

Поради неуспешната вечеря на неаполитанския крал

Неаполският крал Монтерей му била поднесена риба за вечеря. Той наистина я харесал и година по-късно поискал същото. Готвачите не могли да намерят същата риба и сервирали подобна. Царят забелязал подмяната, но не се ядосал, а по-скоро се засмял. Оттогава, на 1 април, е обичайно да се правят шеги.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ