Оставете се на класическия "Дракула" да ви захапе

29.05.2015, 15:33

Романът се издава от "Deja Book"

   
 
Оставете се на класическия "Дракула" да ви захапе

Ако има популярен образ, който да е разпознаваем от почти всекиго, независимо дали е част от аудио-визуално произведение, литературен текст или дори най-обикновена книжка за оцветяване например, то това безспорно е Дракула. Популярността му е толкова голяма, че човек би помислил, че няма как да се появи нещо ново, което да обогати този образ, да го покаже в една друга светлина.

Всъщност само новото пълно издание на емблематичния роман на Брам Стокър - "Дракула", би могло да има силата не само да ни покаже истинската същност на митичния кръвопиец, но и да ни спаси от комерсиалния му образ, който през последните десетилетия сериозно ни се е набил в главите.

Романът на ирландския писател, който излиза под шапката на издателство "Deja Book", е най-пълното издание, появявало се някога в България, а подробните бележки, които всеки, взел книгата в ръцете си, ще открие, са по-скоро необходими уточнения, които дават яснота за епохата и изобщо местата, на които се развива действието, а не са някаква преводаческа претенция. Дори напротив.

Преводачът Слави Ганев подхожда към романа от 1897 г. максимално честно. Няма да скрия, че съм адски изненадана, че това е, така да се каже, дебютът на Ганев. Когато прочетете новото издание на "Дракула", ще разберете за каква дълбочина на познанията става дума, за каква емоционална и интелектуална ангажираност между творба и преводач говорим. Ако това е дебют, нямам търпение да видя и "втория филм" на Слави Ганев.

Говорейки за най-пълно издание, е редно да спомена, че освен цялостния основен текст на "Дракула", към внушителното книжно тяло има и две приложения. Едното е "Гостът на Дракула", което всъщност е първата глава от оригиналния ръкопис. По-късно, след смъртта на Стокър, тази глава е публикувана като съвсем отделен разказ. Второто приложение към новото българско издание на "Дракула" е интервю с ирландския писател, взето в годината, в която се появява романът - 1897 г. То успява да ни разкрие поне част от характера на Брам Стокър, който неминуемо се е пренесъл и в творбата му.

Иначе историята е известна на всички, които се интересуват от образа на Дракула. Онова, което отличава максимално честния и пълен роман "Дракула" е, че той притежава реалната възможност да ни отърве от лепкавия комерсиален образ на кръвопиеца, всмукал се в поп културата през последните десетилетия. Дори ако се спрем само на зловещо привлекателнaта корица, дело на Христо Чуков, ще видим, че тя е далеч от всички познати клишета и Дракулови "кукички".

"Дракула" от издателство "Deja Book" е един от онези романи, на които с удоволствие се оставяме да ни "захапят" и да ни оставят приятен емоционален белег. Защото, колкото и да е позната и употребявана една история и един персонаж, когато той се появи в най-истинската си светлина, тогава въздействието му е най-силно.

1511791

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ