Опасни ли са скорпионите?

11.08.2014, 17:19

Оказва се, че не чак толкова

   
 
Опасни ли са скорпионите?

Обикновено гледката на скорпион ни кара да потреперим, особено ако е от онези едрите, които ловуват змии. Противно на популярното схващане обаче се оказва, че скорпионите не са чак толкова опасни. Те парализират плячката си с отровното си жило, но най-често тази плячка е във вид на насекоми и паяци.

От общо 1500 вида скорпиони само 25 могат да убият човек, а дори и те може да не успеят, ако човекът е здрав възрастен. Действително има един вид скорпиони, наричани "Убийците", които могат да убият дете или младеж. Иронично, точно този вид най-често се държи като домашен любимец. В САЩ например, от общо 80 вида скорпиони само един е потенциално смъртоносен – Аризонският скорпион. Срещу неговото ужилване обаче е разработена ефикасна противоотрова и последният смъртен случай е от преди повече от 20 години, въпреки че в Аризона има около 1500 ужилвания от скорпион всяка година.

Раираният скорпион се среща в Югозападна Америка и въпреки че е отровен той не е чак толкова опасен за хората тъй като е активен през нощта. Обичайно за скорпионите обаче е да се подслоняват в човешките обувки, дрехи и одеяла дори през деня.

В повечето случай ужилването от скорпион е почти същото като това от пчела. Освен ако жертвата не е алергична се наблюдава единствено световъртеж, подуване на ужиленото място и понякога силна болка. При повечето хора болката и подуването изчезват след около половин час.

В действителност колкото е по-голям един скорпион, толкова по-безвреден е той. Това е така, тъй като по-малките скорпиони разчитат повече на силата на отровата си при лов, докато по-големите се справят и чрез помощта на мощните си щипки. Също така е вярно, че скорпионите блестят ярко, когато са осветени със светлина от черна лампа и поради тази причина това е най-ефикасният метод за тяхното откриване.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ