О, глампинг! О, небеса!  8 Виж всички снимки

18.10.2011, 09:50

   
 

Нарастващото общо познаване на проблема с околната среда и разширяващото се екологично съзнание накараха пътешествениците и любителите на отворените пространства да подбират внимателно начина, по който да прекарат почивката си. По света повечето ентусиасти, заразени от вируса "Гъливер" заложиха на глaмпинга, който се превърна в изключително популярна опция за добра почивка. Ако се чудите какво е глaмпинг, то най-вероятно сте пропуснали новостите в къмпинг средите, защото там се е настанила една добра доза очарование и романтичност. Формулата е camping+glamour = glamping. Или побългарено глaмпинг, а ако го преведем би звучало като "звездинг", "чарминг" или "О'къмпинг" (последното по-скоро е ирландският вариант на глампинг).

Сега вече се гледа по друг начин на преживяването около палатката и сред природата, защото модерните умове съобразиха изискванията на съвременния човек и ги трансформираха в магическо изживяване. С помощта на екосъобразни куполи или иглута, всеки човек може да се наслади на откритото небе и чистия въздух извън града по най-луксозния възможен начин (другият възможен начин е кемпера на Аштън Къчър).

Цели комплекси вече са изградени на територията на континента ни. Глостършър например е домакин на Dome Garden (Градината на куполите), която разполага с 10 екологични куполни съоръжения. Малкото еко селище се намира непосредствено до гората Дийн. Самостоятелните модерни палатки са с диаметър 7.5 метра и успешно подслоняват семейство или компания до 5 души. Интересен е фактът, че са конструирани по такъв начин, че устойчивостта им да е максимална, което ги прави добър подслон в дъждовно и ветровито време.

Photos of Dome Garden, Colefordизточник: TripAdvisor

Топлинната термична изолация от своя страна си е истинска иновация в тези среди. С помощта на вентилатор на слънчеви батерии топлината се пренася към стъклени кутии, монтирани под подовите настилки и така се поддържа комфортната приятна атмосфера в палатката през нощта.

Dome Garden е отворена за посетители през цялата година, а ако решите да отидете там и да изпробвате богатствата на глампинга, то сега можете да се възползвате от ниските цени на "слабия" сезон. Четиридневна луксозна почивка сред природата ще ви струва по-малко от 400 паунда. Абсолютно реална цена за екологична почивка с екологично чиста храна, каквато се предлага в комплекса. А забавленията, които могат да ви предложат от Dome Garden са много и разбира се, изцяло "зелени".

Ние от своя страна за пореден път стигаме до извода, че модерният вариант на "go west" вече е "go green".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ