Няма футболисти, няма спортисти, само рок барабанисти

22.12.2011, 15:26

   
 
Няма футболисти, няма спортисти, само рок барабанисти

Ако сте си мислили, че футболистите са най-издръжливи, защото трябва да бягат 90 минути на терена като торпеда, време е тази заблуда да отпадне. Едно интересно проучване, на което се натъкнахме в BBC, доказва, че за да свириш на барабани в рок банда, трябва да си издръжлив поне колкото един професионален футболист, играещ във Висшата лига. Тестове, проведени върху Клем Бърк – барабаниста на Blondie, разкриват, че 90 минути на биене по барабаните може да вдигне пулса на 190 удара в минута.

И макар на барабанистите да им се носи репутация, че живеят доста Div-о и нездравословно, доктор Маркъс Смит от Университета "Чичестър" казва, че барабанистите притежават изключителна жилавост и издръжливост.

Докато Бърк свири на барабаните, пулсът му варирал между 140 и 150 удара в минута, докато не достигнал 190 удара в минута, колкото е и пулсът на един топ атлет. И докато футболистите са подложени на това един или два пъти в седмицата, то барабанистите, особено по време на турне, го правят всяка вечер, на различно място и то по повече от два часа.

Ние никога не сме се съмнявали в мощта на тези момчета и винаги, когато сме на рок концерт, с най-голямо удоволствие слушаме солото на барабаниста. Дори няма да излъжем ако кажем, че в много случаи то е най-яката част от концерта. Е, не подценяваме вокалистите, басистите и всички други яки, татуирани мъже, които пръскат пот и (според женската аудитория) сексапил от сцената. Но сигурното е, че барабанистите са тези, на които пулсът скача до 190, докато свирят, и тези, които карат нашия да удари 200, докато ги слушаме.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ