Невероятни факти, които спасяват живота

Опасностите дебнат постоянно

   
 
Невероятни факти, които спасяват живота

Живеем в динамична среда. Инциденти се случват всеки ден и колкото и да не ни се иска, всеки от нас е застрашен. За да не си отидете нелепо от този свят, се опитайте да реагирате адекватно. Не се панирайте и прочетете тези съвети, които могат да ви спасят живота:

Ако ви повлече мъртво вълнение, плувайте успоредно на брега, за да можете да се измъкнете. Ако се насочите към него, ще потънете по-бързо.

1767209

Мъртвите вълнения се оформят на брега, отправят се навътре и са достатъчно мощни, за да повлекат човек със себе си. В пристъп на паника повечето хора започват да се движат неконтролируемо и това им коства живота.

Ако викате за помощ на улицата, използвайте специфични обръщения като: "Ей, ти със зелената блуза”. Това ще подбуди човека да действа и няма да ви подмине, както правят повчето хора.

Ако се намирате в ситуация, която застрашава живота ви, запомнете следното правило: Човешкият организъм може да оцелее до 3 минути без въздух, 3 дни без вода и 3 седмици без храна.

Повечето мобилни апарати могат да набират спешните номера без в тях да има СИМ-карта.

Ако видите снимка, най-често на дете, на която обектът е само с едно червено око от светкавицата, това може да е знак за ретинобластома-вид тумор на ретината.

152fbee5-4fea-93a4-609b-75db37e909e6

Ретинобластома е злокачествен тумор, причинен главно поради прекомерен растеж на ретинобластите (клетките, които съставляват ретината). Най-често заболяват деца до 5 годишна възраст, около 300 деца всяка година.

Ако сте в капана на горяща сграда, се снижете надолу. Годният за дишане кислород се образува близо до пода.

Когато оказвате първа помощ на някого, натискайте върху гърдите му в ритъма на песента "Stayin’ alive”. Това е идеалната песен, тъй като е с темпо от 103 бийта в минута като те се доближават до препоръчителните 100 компресии при оказване на първа помощ.

Сигурно някои от вас са се чудили какво ли би станало, ако мъж се изпишка върху тест за бременност. Едва ли ще покаже, че сте бременен, но в случай, че се появят две чертички, това означава, че може да имате рак на тестисите. Някои от видовете такъв рак произвеждат същия хормон, който се отделя при бременност.

Балончетата в кафето са знак за високо атмосферно налягане. Така, че ако видите концентрирани в центъра мехурчета в сутрешната си чаша кафе, очаквайте дъжд или буря.

1767210

Кокосовата вода служи за изотоник, но ако обвивката е запазена в своята цялост.

Кокосите са се използвали за директна интравенозна терапия. Ако е стерилна, водата на екзотичния плод много се доближава до свойствата на кръвната плазма.

Ако карате колело, тичате или сте на мотор НИКОГА не заставайте в сляпото петно на шофьорите. Тогава сте в най-голям риск да претърпите инцидент. Важно е да запомните, че при различните превозни средства, сляпото петно се разполага на различно място.

Ако ви наръгат с остър предмет, не го отстранявайте сами, а го оставете на мястото му, докато чакате лекарския екип.

1767211

Предметът може значително да намали кръвопотока и да окаже натиск върху ранената зона.

Ако сте безпомощен във водата и носите дънки ги свалете и го поставете пред себе си.

Завържете краищата на крачолите на възел, затворете ципа, изтискайте възможно най много вода от тях,. Развейте панталоните над главата си, за да се напълнят с въздух и след като се издуят, много бързо завържете горната им част. Така ще има какво да ви държи над водата и няма да има опасност от потъване.  

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ