Не-толкова-високо напрежение

06.01.2012, 14:41

   
 
Не-толкова-високо напрежение

Предполагаме сте гледали филма "Високо напрежение" (Limitless). Предполагаме, че ви е допаднал също толкова, колкото и на нас. А за останалите, които не са го гледали, накратко – главният герой през цялото време се тъпче с уникален наркотик, от който му се повишава концентрацията, мозъчната производителност и всичко нужно, за да се превърне в гений.

Дали това е възможно в истинския живот, уви, не знаем. Учените обаче са се заели сериозно с този въпрос! Изследване в CDPS показва, че има допустим лимит за това колко умен може да стане човек, независимо по колко и как си тренира мозъка. Независимо с какви лекарства или наркотици се опитвате да вдигнете оборотите - всяко нещо си има граници.

В един даден момент краткосрочната памет достига ръба, който не може да прескочи. Същото се отнася до интелигентността и вниманието, и всички конгнитивни инструменти, които ние-хората притежаваме. Според учените това се дължи на еволюционни ограничения.

Мнозина смятат, че добрата фотографска памет е дар от бога, но, според хората в бели престилки, тя е по-скоро наказание. Това е така, защото лошите спомени, които всеки нормален човек би забравил и изтрил от съзнанието си колкото се може по-бързо, са по-трайни и тормозят по-често индивидите със силна памет.

Сходен пример може да бъде даден с различните активни съставки, които подсилват фокусирането като например кафето или Риталин-а. Въпросните обаче са полезни само на хора, които има проблем с концентрацията, а за всички останали - ефектът от употребата им е нулев.

В случая не трябва да се тревожите, че никога няма да сте зли гении или суперумни супергерои, просто направете така, че да пазите ума, които имате чист и съсредоточен.

Източник: Askmen

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ