Не сте предполагали, че тези 9 фобии съществуват

29.05.2015, 12:33

Страхът от думи, изрази и пипане

   
 
Не сте предполагали, че тези 9 фобии съществуват

Каквато и да е причината за съществуването на фобиите, те са факт и дори еволюират. Всъщност вече има фобии почти от всичко, което се сетите – скоро може да се документира и някой страх от смартфони, ако вече не съществува... Вижте 9 фобии, които са странни.

Селенофобия

Не, това не е страхът от Селена Гомес, а страхът от Луната. Докато повечето хора се наслаждават на красотата на земния спътник, други се ужасяват от него и не излизат през нощта. Някои симптоми на тази странност са пресъхване на устата, тревожност, гадене и плач.

Скриптофобия

Повечето автори изпитват удоволствие да показват на широката публика написаното от тях. Поне така е в Div.bg. Други обаче изпитват ужас от мисълта някой да чете творенията им. Дали защото се страхуват от критика или просто ги е срам, скриптофобите са доста потайни, а симптоми за страховете им са параноя, припадане и втрисане.

Самхаинофобия

Най-вече благодарение на филмите страхът от Хелоуин е много разпространен в наши дни. Хората с тази фобия си стоят вкъщи на празника, докато не минат всички празненства. Плашат се от костюмите, от декорациите и силните шумове, свързани с Вси Светии, често получават пристъпи на паника.

Консекоталеофобия

Страх, който и ние много често изпитваме – фобия от пръчки за хранене. Хората с този страх избягват азиатските ресторанти, дори и да обичат източната кухня, защото изпитват сериозни притеснения да маневрират с двете клечки в жалки опити да се нахранят. Страхът може да произхожда от лош опит в миналото.

Пеладофобия

Пеладофобията е страх от плешиви хора. Страхът обикновено започва от някакви травматични събития, в които е бил замесен човек без коса, независимо дали страдaщите от това го осъзнават или не. А ако на пеладофоб започне да му пада косата? К'во праим?

Филофобия

Това е страхът от влюбване. Той често произлиза от разбито сърце и е доста разпространен. Хората с филофобия обикновено стоят настрана от социални събирания от притеснение да не срещнат някого, в когото да се влюбят. Ако изпаднат пък в подобно положение, филофобите стават емоционално нестабилни, гади им се и не могат да артикулират правилно думите.

Омфалофобия

Страх от пъпове... Хората с тази фобия се притесняват дори от своите собствени пъпове и поставят върху тях пластмасови покрития, за да са достатъчно скрити на обществени места, като на плажа, например.

Хиратофобия

Това е страхът да бъдете докосвани и интимни с някого. Фобията може да се получи от минали преживявания, ако човек е преживял сексуално или физическо насилие.

Номатофобия

Страх от това да чувате определени думи и изрази. Тази фобия май е най-странната в списъка и както почти всички до момента, може да възникне от преживявания в миналото. Когато се спомене някоя от думите, които номатофобите не могат да понесат, страдащите проявяват неконтролируеми реакции от страх, паника и параноя.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ