Наръчник за купуване и ядене на суши

28.01.2016, 12:29

За да научите нови неща

   
 
Наръчник за купуване и ядене на суши

Суши та суши. А някои дори му викат "шуши". Само дето това е общо понятие, в което се крият още приятни за окото и ухото наименования. Решихме да ви образоваме в тази насока, защото не познаваме много хора, които могат да назоват различните суши ролца. Е, след като прочетете този материал, вече ще можете и вие.

1. Макисуши

1637114

Това е най-голямата категория суши, която включва всички типове ролца, които познаваме. Ако сте начинаещи в тази сфера, започнете от тях.

2. Сашими

1637108

Това е по-прост вид, от който обаче много хора странят. Не знаем защо. Сашими представлява нарязани парчета прясна риба, които се ядат без ориз.

3. Нигири

1637107

Нигири е почти като Сашими, само че парчетата риба са слепени с ориз, приготвен с оцет.

4. Гункан

1637110

Маки Гункан Маки е хибрид от Нигири и Макисуши с риба или хайвер върху ориз, увит с водорасло.

------------------

Така. Вече сте наясно с основните видове суши. Сега идва време да си поръчате и да хапнете. Но за да знаете как можете да си поръчате точно каквото ви се яде, запомнете тези неща в картинката.

1637118

Етикет за пръчиците за хранене

1637111

След като ги счупите, никога не си играйте с тях. Това е знак за готвача, че ги смятате за евтини и може да го обидите.

Комбиниране със соевия сос

1637109

Не трябва да забравяме, че соевият сос е добавка към рибата, а не супа, в която трябва да плува сушито. Да, точно така - в соевия сос се топи рибата, а не ориза. Ако сте взели рулце или пък не умеете да се храните с пръчици, просто действайте с ръце. Традиционно сушито се е ядяло така.

Уасаби

1637112

Всички познаваме зеления лют сос, наричан Уасаби. Ако пък не знаете какво е, това нещо може да изгори устата ви. Ако се случи така, че си сложите твърде много Уасаби и много ви залюти, спрете да дишатате през нея веднага и вдишайте бързо няколко пъти през носа. Трябва да ви олекне бързо.

Джинджифил

1637105

Предназначението на джинджифила не е да се яде заедно със сушито, а между различните хапки, за да изчисти вкуса ви от предишната риба.

Супа Мисо

1637106

Тя не е предястие. Всъщност трябва да се поднася след основното ядене и се приема за съвсем нормално да се пие директно от купата, а не да се консумира с лъжица.

Може да се каже, че вече знаете доста неща за сушито. Кеф, а?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ