Направо страшно: Някои от най-странните човешки заболявания 5

23.04.2015, 14:03

Да придобиеш чужд акцент за една вечер

   
 
Направо страшно: Някои от най-странните човешки заболявания

Всичко, което напишем в увода, би било малко, за да опише живота на хората, страдащи от едни от най-редките болести на планетата. Още по-смущаващо е като знаем, че тези болести са не само редки, но и много странни, някои дори абсурдни.

Запознайте се с 9 от най-страшните синдроми в света.

Синдромът на ходещия труп

Заболяването е познато още като синдрома на Котар и представлява рядко психическо състояние, при което човек е убеден, че е мъртъв или че някоя част от тялото му липсва. Случаите на този синдром датират още от 1700 г., когато Жул Котар за пръв път идентифицира човек с подобно заболяване.

Алергия към водата

Аквагеничната уртикария е една от най-странните болести в списъка. Жертвите на тази болест са алергични към вода. При допир с нея пациентите изпитват болезнена кожна реакция, а ако водата съдържа химикали като флуор или хлор, болката се увеличава. На много от страдащите от това заболяване им се налага да стоят далеч от дъжда и дори не трябва да се потят, защото това може да ги убие.

Синдромът на каменния човек

Осифициращата фибродисплазия е рядка, прогресираща болест. Засяга предимно съединителната тъкан. При синдрома възстановяващият механизъм на организма предизвиква мускулите, сухожилията и ставните връзки да се вкочанят и да се превърнат в кост. За болестта все още не е открито лечение.

Синдромът на чуждия акцент

Още едно рядко и странно заболяване, което предизвиква човек да развие чужд акцент само за една нощ. Заболяването обикновено е в следствие на инсулт, травма на главата, понякога дори мигрена. Засегнатите от синдрома не придобиват определен акцент, нито овладяват нов чужд език, а изпитват проблем с произношението на гласните и съгласните. Състоянието е документирано за пръв път през 1907 г. от невролога Пиер Мари.

Синдромът "Алиса в страната на чудесата"

Известно още като синдрома на Тод, това е объркващо, неврологично заболяване. Болестта се изразява в промяна в чувството за визия, усещане и докосване. Често слухът също се засяга. За болните от синдрома е трудно да осъзнават размера на частите на тялото си, а причина за заболяването може да е използването на психоактивни вещества, тумор в мозъка или липса на сън.

Синдромът Клайн-Левин

Известен е още като спящия синдром. Това рядко заболяване се характеризира с повтарящи се периоди на многочасов сън. Болните изпитват промени в поведението и настроението си. Обикновено спят по цял ден и цяла нощ и се будят единствено, за да ядат или да отидат до тоалетната. Страдащите от болестта нямат възможност да започнат работа, да ходят на училище или да извършват елементарни домакински дейности.

Синдромът Пари-Ромбърг

Характеризира се основно с бързото развиване на подкожните тъкани. Обикновено е засегната само едната страна на лицето. Промените започват от долната челюст, впоследствие преминават към носа, устата, очите, веждите, дори венците. Синдромът може да започне да се развива и от други части на тялото. Заболяването се забелязва между 5-15 годишна възраст. Все още няма лечение, което да възпрепятства болестта.

Синдромът на рибешката миризма

Страдащите от синдрома се характеризират със силната миризма на риба, която излъчва тялото им. Причината е проблем в производството на ензима флавин в организма, който губи способността си правилно да преработва храната по време на храносмилането. Отпадъчните вещества се натрупват и се освобождават чрез потта, урината и дъха, а миризмата наподобява рибешката. Синдромът често води началото си още от раждането. Причините за заболявнето все още са неизвестни.

Синдромът на извънземната ръка

Болестта се състои в независещо от пациента движение на една от ръцете. Хората, страдащи от синдрома, нямат контрол върху крайника си, а понякога това е опасно за живота.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ