Най-странните психически разстройства

16.11.2015, 17:00

Когато душата боледува

   
 
Най-странните психически разстройства

Човешките същества са изпълнени с мистика. От видимата физика до онези места, които никога няма да успеем да проумеем докрай - хората сме пълни със загадки. Някои от тях засягат нашата психика. Уви, много хора по земята страдат от най-различни психически разстройства. Не за всички учените и медицината са открили причина, нито начин да ги лекуват или поне успокоят. Онези, които специалистите познават обаче, са от странни по-странни.

Представяме ви кратък списък с най-особените психически разстройства, познати на съвременната медицина.

1. Микропсия

Това е визуално неврологично заболяване, при което човек вижда обектите много по-малки или много по-големи, отколкото реално са. Заболяването е познато и като "Синдром на Алиса".

2. Еротомания

Това е състояние, в което човек смята, че друг човек с по-висок социален статус е лудо влюбен в него и чрез медиите се опитва да изрази любовта си. Дори когато въпросната "звезда" или "важна клечка" открито заяви, че не изпитва тези чувства, болният продължава да е убеден в обратното, което прави лечението на това психическо разстройство особено трудно.

3. Синдром на Леш-Нихан

Това психическо заболяване предизвиква прекаленото производство на пикочна киселина в тялото, което води до внезапно и неконтролируемо отхапване на устни и пръсти, както и до консумиране на части от собственото тяло на болния. В някои крайни случаи на пациентите се премахват зъбите, за да не могат да се самонараняват.

4. Синдром на Котар

Познат още като "синдром на ходещия труп". Хората, които страдат от това заболяване, вярват, че са умрели или са били ранени брутално. В други вариации на този синдром пациентите смятат, че са безсмъртни.

5. Синдром на чуждестранния акцент

Това психическo разстройство се наблюдава главно след някаква мозъчна травма. След възстановяването от травмата човекът започва да говори родния си език, но с чуждестранен акцент.

6. Боантропия

При боантропията човек вярва, че е крава или бик. Смята се, че това заболяване започва като сън, а след това преминава в реалния живот на пациента.

7. Болест на Пика

От болестта на Пика страдат хора, които имат нужда да ядат неща, които нямат никаква хранителна стойност или изобщо не са храна. Една от подкатегориите на това заболяване е копрофагията, при която пациентите консумират фекалии.

8. Абуломания

Това е състояние, в което човек се парализира, когато му се налага да вземе елементарно решение, например какво да купи за вечеря. Хората, страдащи от това психическо разстройство, изпитват трудност да приоритизират дневните си дейности и се колебаят дълго време.

9. Паруреза

Това е разстройство, при което хора, които трябва спешно да отидат до тоалетната, не могат да си свършат работата, ако около тях има други хора.

10. Синдром на Фреголи

Това е психическо разстройство, при което болният смята, че всички хора, които среща, са едни и същи и само се преобличат и маскират.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ