Най-странните порядки, които се срещат в Япония

05.03.2015, 09:40

Чудни хорица

   
 
Най-странните порядки, които се срещат в Япония

Вероятно сте забелязали, че японската култура е доста по-различна от всяка друга. Само ако човек живее в Япония, би могъл постепенно да вникне в местните порядки, но отстрани е много трудно да се разбере що за живот се води на това особено място.

Уви, на нас не ни предстои пътуване до Япония, затова си направихме труда да намерим някои важни местни порядки и странни реално съществуващи неща, които поне малко да запълнят образа на тази държава.

1. Цифрата 4 се избягва

1478246

Защо? Защото на японски думата за "четири" е близка до думата "смърт". Избягването на 4-ката, познато като тетрафобия, е разпространено в Югоизточна Азия. Случаят е подобен на този с избягването на числото 13 в асансьори и самолети.

2. Да се храниш, докато вървиш, се счита за невъзпитано

1478248

В Япония се счита за изключително просташко да вървиш и да ядеш. Същото важи и за храненето в градския транспорт. Освен ако не ядеш сладолед. Тогава няма проблеми.

3. Хотели-капсули

1478250

Използват се основно от пътуващи хора или от такива, които не са успели да си хванат влака, за да се приберат и няма къде да нощуват. Тези хотели-капсули са за хора, които просто имат нужда от място, на което да поспят. Първите такива хотели се създават през 70-те години, а вече се срещат и на места извън Япония.

4. Да сърбаш е учтиво

1478252

Да сърбаш спагетите си е знак за изключителна учтивост. Даже, ако не сърбате докато се храните, давате знак на домакина, че не харесвате храната.

5. Навсякъде има чехли

1478249

В Япония е прието да се събувате като влизате някъде - частни домове, замъци, ресторанти с традиционна японска кухня и дори някои музеи. Просто като видите някъде из Япония чифт чехли, обуйте ги.

6. Има хора, на които им плащат, за да тъпчат пътниците в метрото

1478243

Да, това е тяхната работа. Целта им е да набутат колкото се може повече хора в метровлакчетата и да внимават никой да не бъде притиснат от вратите. А вътре какво става вече не е тяхна работа.

7. Позволено е да ползвате чуждо рамо за възглавница

1478245

В Япония е съвсем нормално да позволите на човек, който е заспал до вас, да облегне глава на рамото ви. Приемете го.

8. Духането на нос на публично място се смята за грубо

1478244

Както и за много гнусно.

9. Даването на бакшиш не се одобрява

1478251

Даже много хора се обиждат, освен това човекът, на когото го давате, няма да знае как да реагира, защото в Япония просто няма такава практика. Ако оставите бакшиш, хората ще тръгнат след вас, за да ви го върнат. В случай че някой наистина ви е обслужил добре и искате да му дадете нещо, по-добре е да му оставите някакъв малък подарък.

10. Когато отивате на гости, винаги носете подарък за домакина

1478247

Да ви поканят в нечий дом е голяма чест, така че е задължително да вземете подарък. Не е нужно да е скъп, но е добре да е опакован красиво.

11. Не си наливайте сами

1478254

Прието е друг да ви налива, а не вие сами да го правите. А и е добре да знаете японската дума за "Наздраве" - "Kanpai".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ